Bivši Makronov tjelohranitelj osuđen na godinu dana kućnog zatvora

Benala je osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu, dvije godine uslovno, a godinu dana će provesti u kućnom zatvoru, u kući svoje majke, pod elektronskim nadzorom

8053 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bivši tjelohranitelj i savjetnik za bezbjednost francuskog predsjednika Emanuela Makrona koji je izazvao kontroverze prebijanjem demonstranta na protestu 2018. osuđen je danas na godinu dana zatvora za nasilje i druga krivična djela.

Sud u Parizu proglasio je Aleksandra Benalu (30) krivim za namjerno nasilje u incidentu u glavnom gradu 2018, kome Makron nije prisustvovao, a takođe je osuđen za ilegalno nošenje oružja tokom Makronove predizborne kampanje 2017. i nezakonitu upotrebu diplomatskih pasoša nakon što je otpušten iz Jelisejske palate.

Benala je osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu, dvije godine uslovno, a godinu dana će provesti u kućnom zatvoru, u kući svoje majke, pod elektronskim nadzorom (nanogicom).

Benalini postupci izazvali su prvu političku krizu od stupanja Makrona na vlast.

Sudija Izabel Prevo-Despre rekla je da je Benala demonstrirao "osjećaj svemoći i nekažnjivosti... izazvao sumnju u vođstvo Jelisejske palate i narušio imidž predsjedništva".

Snimak događaja s protesta u Parizu 1. maja 2018. pokazuje Benalu, u šljemu s policijskim oznakama i okruženog policajcima u opremi za razbijanje demonstracija, koji brutalno odvlači ženu iz protesta a potom više puta udara mladića koji leži na zemlji i pritom ga moli da prestane.

Policija koja je mladića izdvojila od demonstranata prije nego što je Benala preuzeo, nije intervenisala.

"Bio je to rat", rekao je Benala istražiteljima, insistirajući da nije imao namjeru da djeluje nasilno, već je intervenisao jer je to bila njegova građanska dužnost.

Krajem 2018. godine francuska štampa je otkrila da je Benala imao dva diplomatska pasoša koja je koristio za putovanja u afričke zemlje, nakon što je otpušten sa posla u predsjedničkoj palati.

Benala nije govorio tokom izricanja presude, a kasnije nije odgovarao ni na pitanja novinara.

Bonus video: