”Ugroženi su naši životi i budućnost”

Poruka mladih aktivista učesnicima konferencije UN o klimi u Škotskoj

3209 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta "Petak za budućnost", Foto: YVES HERMAN
Sa protesta "Petak za budućnost", Foto: YVES HERMAN

Hiljade mladih aktivista marširalo je juče ulicama Glazgova, tražeći od svjetskih lidera na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimi da zaštite njihovu budućnost od katastrofalnih klimatskih promjena.

Na konferenciji COP26 u škotskom gradu, lideri civilnog društva su preuzeli rasprave na kraju nedjelje govora vladinih zvaničnika i obećanja, između ostalog, da će postepeno ukinuti upotrebu uglja, smanjiti ispuštanje metana i sječu šuma.

”Moramo proglasiti pobjedu ovdje”, rekao je bivši potpredsjednik SAD Al Gor, koji je 2007. bio jedan od dobitnika Nobelove nagrade za mir za svoj rad na informisanju svijeta o klimatskim promjenama. “Znamo da smo ostvarili napredak, ali smo daleko od ciljeva koje moramo postići”.

Aktivisti i nevladine organizacije razočarani su dosadašnjim obećanjima, od kojih su mnoga dobrovoljna, isključuju velike zagađivače, dok su pojedini utvrđeni rokovi decenijama daleko.

Mlada švedska aktivistkinja Greta Tunberg pridružila se demonstrantima na ulicama, koji su nosili transparente sa porukama koje odražavaju frustriranost rezultatima višegodišnjih globalnih pregovora o klimi, koje je opisala kao “bla bla bla”.

”Vas nije briga, ali mene jeste!”, pisalo je na transparentu koji je nosila djevojčica sjedeći na očevim ramenima.

Šesnaestogodišnja Hana Mekines kazala je da su klimatske promjene “najuniverzalniji razorni problem u svijetu i dodala: “Ugroženi su naši životi i naše budućnosti”.

Cilje pregovora je da se osigura da se dovoljan broj zemalja obaveže na smanjenje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte - uglavnom iz fosilnih goriva - kako bi se porast prosječne globalne temperature ograničio na 1,5 stepeni Celzijusa.

Naučnici kažu da je ovo tačka u kojoj bi već intenzivne oluje, vreli talasi, suše i poplave koje Zemlja dožiljava mogli postati katastrofalni i nepovratni.

Bonus video: