Migranti tuže Italiju Evropskom sudu za ljudska prava

Slučaj, koji je podržao konzorcijum pravnih organizacija i organizacija za zaštitu ljudskih prava, direktno dovodi u pitanje italijanski sporazum sa Libijom iz 2017. koji je značajno smanjio broj tražilaca azila koji stignu do Evrope
0 komentar(a)
migranti Libija, Foto: Reuters
migranti Libija, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.05.2018. 12:56h

Sedamnaest Nigerijaca tužilo je Italiju Evropskom sudu za ljudska prava tvrdeći da su im prekršena ljudska prava pošto je ta zemlja spasavanje migranata u Sredozemlju prepustila libijskog obalskoj straži.

Slučaj, koji je podržao konzorcijum pravnih organizacija i organizacija za zaštitu ljudskih prava, direktno dovodi u pitanje italijanski sporazum sa Libijom iz 2017. koji je značajno smanjio broj tražilaca azila koji stignu do Evrope.

Tužbu su podnijeli Nigerijci koji su preživjeli potapanje migrantskog broda 2017.

Članovi konzorcijuma rekli su danas na konferenciji za novinare da je politika, koja podrazumijeva i korišćenje sredstava Evropske unije za obuku i opremanje libijske obalske straže za patroliranje i odvraćanje migranata, činila da potencijalni migranti budu podvrgnuti ropstvu, mučenju i drugom ponižavajućem i nehumanom ponašanju.

Oni tvrde da je Italija odgovorna zbog toga što je imala kontrolu nad libijskim spasiocima.

UNHCR je ranije uputio apel za pomoć za grupe "ekstremno ranjivih" izbjeglica blokiranih u Libiji, nakon otkrića zlostavljanja kojem su migranti izloženi.

Bonus video: