Anketa: Koalicija za nezavinost Katalonije bi mogla da izgubi većinu

Anketa je pokazala da bi dosadašnja opozicija u Kataloniji, Socijalistička partija, konzervativci španskog premijera i liberali stranke Ciudadanos (Građani) mogli da osvoje oko 44 odsto glasova
1 komentar(a)
Katalonija, Foto: Reuters
Katalonija, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2017. 15:45h

Koalicija stranaka koja se zalaže za nezavisnost španske oblasti Katalonije, mogla bi da izgubi apsolutnu većinu na regionalnim izborima zakazanim za 21. decembar, prenio je danas katalonski list Vangardija rezultate istraživanja javnog mnjenja.

Prema anketi sprovedenoj od 30. oktobra do 3. novembra, ta koalicija bi osvojila od 66 do 69 mjesta u parlamentu sa ukupno 135 poslanika. Za apsolutnu većinu je potrebno 68 mjesta.

Koalicija koju čine Republikanska ljevica Katalonije (ERC) Evropska demokratska partija Katalonije (PDeCAT) i radikalna ljevica - Kandidatura narodnog jedinistva (CUP), u starom sazivu parlamenta je imala 72 mandata.

Anketa je pokazala da bi dosadašnja opozicija u Kataloniji, Socijalistička partija, konzervativci španskog premijera i liberali stranke Ciudadanos (Građani) mogli da osvoje oko 44 odsto glasova.

Katalonija je trenutno pod direktnom upravom centralnih vlasti Madrida nakon što je ta oblast proglasila nezavisnost od Španije. Premijer Mariano Rahoj je smjenio katalonsko rukovodstvo i sazvao vanredne izbore.

U međuvremenu se smijenjeni lider Katalonije Karles Pudždemon, koji je otišao u Brisel posle uvođenja prinudne uprave, predao belgijskim vlastima. Za njim je raspisana evropska potjernica španskog suda koji ga tereti za pobunu poslije proglašenja nezavisnosti tog regiona.

Bonus video: