EMA razmatra podatke o Merkovom lijeku protiv kovida

Molnupiravir je prvi antivirusni lijek za kovid koji se uzima kao pilula, a ne injekcijom ili intravenozno

2291 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Agencija Evropske unije za ljekove (EMA) danas je počela da preispituje podatke vezane za Merkovu pilulu za liječenje kovida-19 kako bi što prije mogla da da mišljenje zdravstvenim vlastima država 27-članog bloka koje žele da počnu sa primjenom prije zvaničnog odobrenja.

EMA je navela u saopštenju da će dati "preporuke širom EU u najkraćem mogućem roku kako bi pomogla nacionalnim vlastima da odluče o mogućoj ranoj upotrebi lijeka, na primjer, u hitnim slučajevima".

Agencija sa sjedištem u Amsterdamu će dati preporuke dok još traje detaljna procjena molnupiravira.

Molnupiravir je prvi antivirusni lijek za kovid koji se uzima kao pilula, a ne injekcijom ili intravenozno.

Merkova pilula za kovid-19 čeka na reviziju američke Uprave za hranu i ljekove (FDA) nakon što je pokazala snažne početne rezultate.

Velika Britanija je prošle nedjelje postala prva zemlja koja je dala zeleno svjetlo za upotrebu ovog lijeka.

Britanska agencija za ljekove i medicinska sredstva saopštila je da je odobrila tabletu za starije od 18 godina koji imaju blagi ili umjereni oblik koronavirusa i bar jedan dodatni faktor rizika za dobijanje težeg kovida, poput gojaznosti, starosti, dijabetesa ili srčanih bolesti.

U Sjedinjenim Državama, FDA je zakazala javni sastanak kasnije ovog mjeseca za reviziju molnupiravira. Kompanija je u septembru izvijestila da je njen lijek smanjio stopu hospitalizacije i smrti za 50 odsto.

Lijek cilja enzim koji koronavirus koristi da se reprodukuje, ubacujući greške u njegov genetski kod koje usporavaju sposobnost širenja i preuzimanja ljudskih ćelija.

Zbog takvog genetskog uticaja, pojedini nezavisni eksperti dovode u pitanje da li bi lijek potencijalno mogao da izazove mutacije koje dovode do urođenih mana ili tumora.

Bonus video: