Ekasperimentalni lijek protiv kovida-19 pod nazivom molnupiravir razvila je kompanija Merk & Ko, Foto: Reuters

Počela trka za nabavku pilula

EU pregovara sa kompanijama Merk i Fajzer za nabavku terapije protiv kovida-19 dok u istočnoj Evropi raste broj zaraženih

24987 pregleda 25 komentar(a)
Ekasperimentalni lijek protiv kovida-19 pod nazivom molnupiravir razvila je kompanija Merk & Ko, Foto: Reuters
Ekasperimentalni lijek protiv kovida-19 pod nazivom molnupiravir razvila je kompanija Merk & Ko, Foto: Reuters

Evropska unija pregovara sa kompanijama “Merk & Ko” i “Fajzer” oko ugovora za kupovinu i snadbijevanje njihovim eksperimentalnim ljekovima protiv kovida-19, kazao je jedan zvaničnik EU za agenciju Rojters, dodajući da su pregovori sa Merkom u odmakloj fazi.

Obje američke farmaceutske kompanije razvile su antiviralne pilule za koje su testiranja pokazala obećavajuću efikasnost za liječenje od kovida-19 odraslih osoba koje su izložene riziku od težih oblika bolesti. Za Fajzerovu pilulu stopa uspješnosti je 89 odsto, pokazala su testiranja, a za Merkova oko 50.

”U kontaktu smo sa objema kompanijama”, kazao je za britansku agenciju zvaničnik EU, koji je želio da ostane anoniman jer su pregovori povjerljivi.

Pregovori sa Merkom su više odmakli jer je ta kompanija već predala podatke evropskoj regulatornoj agenciji, dodao je zvaničnik.

Fajzer tek treba da preda podatke jer su preliminarni rezultati testiranja objavljeni tek prošle nedjelje, mjesec dana nakon Merkovih.

Fajzer
foto: Reuters

Portparol Evropske komisije, koja koordinira pregovorima sa farmaceustkim kompanijama u ime EU država, odbio je da komentariše pregovore.

Zvaničnici EU razgovarali su o nabavci ljekova protiv kovida-19 na sastanku prošle nedjelje, kazao je izvor iz EU, naglašavajući da blok želi da djeluje što je brže moguće kako bi kupio nove ljekove, ali želi dodatne garancije bezbjednosti.

Do sada, Merkova pilula odobrena je samo u Britaniji.

Merk
foto: Reuters

Oba lijeka se daju tokom pet dana. Fajzerov režim propisuje tri pilule ujutru i tri uveče, dok se Merkova pilula uzima po cetiri ujutru i i četiri uveče.

Na pitanje da li će veća efikasnost Fajzerove terapije uticati na pregovore sa Merkom, zvaničnik EU je kazao da se to sada ne može porediti i da je potrebno još podataka.

Širom svijeta je počela trka za nabavku obje pilule kojih ima u ograničenim količinama. Britanija je nabavila 480.000 terapija Merkovom pilulom i dogovorila nabavku 250.000 Fajzerovih terapija.

U međuvremenu predsjednik SAD Džo Bajden kazao je prošle nedjelje da su SAD obezbijedile “milione” terapija Fajzerovom plulom i da su takođe kupile 1,7 miliona Merkove terapije.

Fajzer
foto: Reuters

Australija i nekoliko azijskih država dakođe su obezbijedile nove ljekove ili su u procesu dogovora.

Fajzer očekuje da proizvede preko 180 000 terapija do kraja 2021. godine dok Merk planira da proizvede 10 miliona. Obje kompanije će povećati proizvodnju u 2022, piše Rojters.

U međuvremenu broj zaraženih kovidom-19 na globalnom nivou juče je premašio 250 miliona a u pojedinim državama istočne Evrope zabilježen je rekordan broj novih slučajeva.

kovid grafik zaraženi
foto: Graphicnews

Broj dnevnih slučajeva je pao za 36 procenata u posljednih tri mjeseca, pokazala je Rojtersova analiza, ali virus i dalje zarazi 50 miliona ljudi širom svijeta svakih 90 dana. Poređenja radi, bilo je potrebno skoro godinu dana da se zarazi prvih 50 miliona osoba.

Zdravstveni eksperti su optimisti da će većina država najgori dio pandemije ostaviti iza sebe zahvaljujući vakcinama i prirodnom imunitetu, mada upozoravaju da će hladnije vrijeme i predstojeća praznična okupljanja pogoršati situaciju.

Broj zaraženih i dalje raste u 55 od 240 država, a u Rusiji, Ukrajini i Grčkoj prijavljen je rekordni broj novih slučajeva od početka pandemije prije dvije godine, prenosi Rojters.

Detalj iz Moskve
Detalj iz Moskvefoto: Reuters

Više od polovine od ukupnog broja novih slučajeva u svijetu prijavljeno je u evropskim državama, a u istočnoj Evropi stopa vakcinacije je i dalje niska.

Nekoliko ruskih regiona je ove nedjelje najavilo nova ograničenja ili produžetak neradnog perioda zbog rekordnog broja preminulih. Juče, u Rusiji su registrovana 39 400 novih slučajeva, uključujući 5000 u Moskvi.

U Njemačkoj, takođe, uprkos mnogo većem stepenu vakcinacije stopa zaraze porasla je na najveći nivo od početka pandemije i ljekari su kazali da će u takvim okolnostima morati da odlože operacije zakazane za naredne nedjelje.

Sa vakcinalnog punkta u Berlinu
Sa vakcinalnog punkta u Berlinufoto: Reuters

Ipak, mada je stopa zaraze mada visoka kao i prije godinu dana kada je Njemačka uvela zaključavanje, ta zemlja sada nije u stanju uzbune budući da je 70 odsto Njemaca potpuno vakcinisano.

Agencija AFP je prenijela da će se u istočnoj njemačkoj pokrajini Saksoniji, gdje je stopa incidencije preko duplo veća od nacionalnog prosjeka, nevakcinisane osobe od danas suočiti sa novim ograničenjima. Pristup događajima koji se održavaju u zatvorenom prostoru biće ograničen samo na one koji su u potpunosti vakcinisani ili koji mogu pokazati dokaz da su preležali kovid. Ovo su najstrožija pravila koja su u Njemačkoj donijeta protiv nevakcinisanih osoba. Samo djeca i osobe koje ne mogu primiti vakcinu iz medicinskih razloga će biti izuzeti.

Za razliku od Njemačke, u Japanu u nedjelju nije zabilježen nijedan smrtni slučaj što je prvi put u posljednih godinu dana. Preko 70 odsto japanske populacije je do sada vakcinisano.

Bonus video: