Budući premijer Češke obećava promjene: Otvoren put za smjenu Babiša

”Treba da riješimo probleme koji muče ljude što je moguće prije i da izvedemo zemlju iz nekoliko kriza - zdravstvene, ekonomske i krize vrijednosti”, kazao je budući premijer Petr Fiala

3595 pregleda 0 komentar(a)
Petr Fiala, Foto: Rojters
Petr Fiala, Foto: Rojters

Budući češki premijer iz redova desnog centra obećao je juče brze promjene nakon što je postignut dogovor unutar koalicije od pet partija za formiranje vlade i smjenu premijera Andreja Babiša poslije izbora prošlog mjeseca.

Partije - počev od umjereno euroskeptičnih Građanskih demokrata do progresivne Piratske partije - obećale su da će smanjiti budžetne deficite, koji su porasli prošle godine usljed pandemije i rasta penzija i plata.

”Treba da riješimo probleme koji muče ljude što je moguće prije i da izvedemo zemlju iz nekoliko kriza - zdravstvene, ekonomske i krize vrijednosti”, kazao je budući premijer Petr Fiala.

Grupisane u dvije koalicije - Zajedno i Pirati-gradonačelnici - te partije su osvojile 108 mjesta u donjem domu parlamenta koji ima 200 poslanika.

Tokom kampanje oni su govorili da su ujedinjeni u želji da smijene Babiša, optužujući ga za konflikt interesa kao bogatog osnivača Agrofert hemikalija, prehrambene i medijske imperije. Babiš odbacuje optužbe i stavio je svoje firme u trast fondove 2017. prije nego što je postao premijer. Analitičari smatraju da je izbornom porazu Babišove partije doprinijelo objavljivanje Pandora papira, u kojima je navedeno da je on preko ofšor kompanija kupio luksuznu nekretninu. N.B.

Bonus video: