Ruski Gasprom počeo da sprovodi plan punjenja zaliha gasa u Evropi

Evropa, u kojoj trećina gasa dolazi iz Rusije, već mjesecima se suočava sa rastućim cijenama gasa, u pozadini sve veće potražnje zbog ekonomskog oporavka pošto je poboljšana situacija sa epidemijom korona virusa

3303 pregleda 0 komentar(a)
lustracija, Foto: Reuters
lustracija, Foto: Reuters

Ruski gasni gigant Gasprom saopštio je danas da je počeo da sprovodi plan punjenja evropskih zaliha gasa, čiji su izuzetno niski nivoi doprinijeli rekordnim cijenama tog energenta poslednjih mjeseci.

"Gasprom je odobrio i započeo primjenu plana ubrizgavanja gasa u pet evropskih podzemnih skladišta", saopštila je ruska firma ne precizirajući da li je punjenje već počelo i u kojim su zemljama ta postrojenja.

Gasprom je naveo da su utvrđeni obim i rute transporta gasa.

Evropa, u kojoj trećina gasa dolazi iz Rusije, već mjesecima se suočava sa rastućim cijenama gasa, u pozadini sve veće potražnje zbog ekonomskog oporavka pošto je poboljšana situacija sa epidemijom korona virusa.

Cijene gasa su pale krajem oktobra kada je ruski predsjednik Vladimir Putin naložio Gaspromu da poveća isporuke Evropskoj uniji poslije punjenja ruskih zaliha.

Izvršni direktor Gasproma Aleksej Miler izjavio je tada da se planira završavanje punjenja ruske rezerve gasom do 8. novembra, posle čega će uslijediti povećanje isporuke gasa EU.

Bonus video: