Francuska katolička crkva razmatra odštetu za žrtve sveštenika zlostavljača

Crkva pristala da prodajom imovine ili uzimanjem kredita obezbijedi finansijsku nadoknadu za desetine hiljada žrtava seksualnog zlostavljanja, piše Politiko, ističući da potez dolazi mjesec dana pošto je istraga pokazala da je u periodu od 1950. do 2020. sveštenstvo u Francuskoj zlostavljalo više od 216.000 djece

4831 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mjesec dana poslije objavljivanja opsežnog izvještaja o seksualnom zlostavljanju maljoletnika koje je počinilo sveštenstvo u proteklih 70 godina, Rimokatolička crkva u Francuskoj je najavila da razmatra načine za obeštećenje žrtava, prethodno priznavši da snosi "institucionalnu odgovornost", pišu svjetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Francuska katolička crkva pristala je 8. novembra da prodajom imovine ili uzimanjem kredita obezbijedi finansijsku nadoknadu za desetine hiljada žrtava seksualnog zlostavljanja, piše Politiko, ističući da potez dolazi mjesec dana pošto je istraga pokazala da je u periodu od 1950. do 2020. sveštenstvo u Francuskoj zlostavljalo više od 216.000 djece.

Predsjednik Biskupske konferencije Francuske Erik de Molin-Bofor priznao je da Katolička crkva snosi "institucionalnu odgovornost za decenije zlostavljanja" i da je odlučila da ide "putem priznanja i reparacija".

Biskup Molin-Bofor podstakao je kontroverzu u Francuskoj početkom oktobra pošto je rekao da je tajnost ispovjesti "iznad zakona Republike", poslije čega je ubrzo na zahtjev predsjednika Emanuela Makrona pozvan na sastanak s ministrom unutrašnjih poslova Džeraldom Darmanjinom.

Ministar je poslije sastanka rekao da u sekularnoj Francuskoj "nijedan zakon nije superiorniji od zakona Republike".

Francuski katolički biskupi najavili su osnivanje nezavisne komisije koja će procijeniti zahtjeve žrtava seksualnog zlostavljanja u crkvi, naglasivši da bi kompenzacija mogla da se uspostavi relativno brzo, navodi agencija Frans pres, ukazujući kako su crkveni zvaničnici pod sve većim pritiskom da obeštete žrtve.

Crkva je već obećala da će osnovati fond koji će početi da vrši isplate sljedeće godine, a sada će biti ojačan "prodajom nekretnina u vlasništvu Biskupske konferencije Francuske i biskupija", rekao je biskup Molin-Bofor, dodajući da će biti tražen zajam od banaka ako bude potrebno.

Njegova izjava, dodaje AFP, uslijedila je na kraju sastanaka 120 članova biskupske konferencije o tome kako odgovoriti na poražavajuću istragu o "masovnom fenomenu" seksualnih napada na djecu koji je često bio prekriven "velom tajne".

Izvještaj na 2.500 stranica objavljen u oktobru detaljno je opisao svešteničko zlostavljanje 216.000 maloljetnika, dok se broj penje na 330.000 kada se uračunaju tužbe protiv drugih crkvenih službenika, kao što su nastavnici u katoličkim školama.

Istraga je pozvala Crkvu da žrtvama isplati odštetu sopstvenim sredstvima, umjesto da traži od vjernika da doniraju sredstva za kompenzaciju za zločine koje je počinilo sveštenstvo, kao i da se plate reparacije iako je većina slučajeva daleko izvan zastarelosti.

Francuski biskupi su 5. novembra prvi put formalno priznali da Crkva snosi "institucionalnu odgovornost" za zlostavljanje, a visoki članovi sveštenstva kleknuli su dan kasnije u molitvi u znak pokajanja. Ali, naglašava AFP, udruženja žrtava kažu da reči nisu dovoljne i da traže odštetu koja bi Crkvu koštala desetine miliona eura.

Udruženja koja zastupaju žrtve pozdravila su skoro jednoglasnu odluku francuskih biskupa o prodaji crkvene imovine radi obeštećenja kao značajan korak u obračunu francuske Rimokatoličke crkve sa seksualnim zlostavljanjima u svojim redovima, piše Njujork tajms.

Istovremeno, dodaje list, upozorili su da će budno paziti sprovođenje ostalih mjera, koje uključuju osnivanje nezavisnog tijela za reparacije kao i radne grupe koje će do 2023. izraditi konkretne predloge o pitanjima poput obuke sveštenika.

Žrtve svešteničkog zlostavljanja dugo su čekale na objavu o obeštećenju, protiveći se ranijim sugestijama francuskog katoličkog rukovodstva da bi fond za obeštećenje žrtava trebalo da se finansira uglavnom iz donacija vjernika.

Francuski biskupi takođe su odlučili da će svaka žrtva dobiti individualnu nadoknadu, što je još jedan ključni zahtjev žrtava koje su odbile predloge o paušalnoj isplati i rekle da svaki slučaj treba zasebno da se procijeni. Neke žrtve kažu da treba da nadoknade višegodišnje medicinske račune i druge troškove povezane s traumom izazvanom zlostavljanjem.

Oktobarska istraga otkrila je da je francuska crkva godinama pokazivala "duboku, potpunu i čak okrutnu ravnodušnost" štiteći sebe, a ne žrtve onoga što je bilo sistemsko zlostavljanje, prenio je Rojters.

Žan-Mark Sov, šef komisije koja je sastavila izvještaj tvrdi da su žrtve većinom dječaci, od kojih su mnogi imali između 10 i 13 godina. Najviše zlostavljanja zabilježeno je u periodu od 1950. do 1970, s očiglednim ponovnim porastom slučajeva ranih 90-ih, navodi komisija u izvještaju.

Komisiju su osnovali katolički biskupi u Francuskoj krajem 2018. da bi rasvijetlili zloupotrebe i vratili povjerenje javnosti u crkvu u vrijeme opadanja kongregacija, ukazuje Rojters, dodajući da je komisija radila nezavisno od crkve.

Otkrića, koja su pokazala da je problem u Francuskoj rasprostranjeniji nego što se ranije mislilo, bila su posljednja koja su potresla Rimokatoličku crkvu, nakon serije skandala o seksualnom zlostavljanju širom svijeta, često uključujući djecu.

Papa je u junu rekao da je kriza seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi svjetska "katastrofa", dok je ove godine izdao najopsežniju reviziju zakona Katoličke crkve u posljednje četiri decenije, insistirajući da biskupi preduzmu mjere protiv sveštenika koji zlostavljaju maloljetne i ugrožene odrasle osobe.

Ipak, kritičari optužuju papu da je suviše sporo reagovao na skandale seksualnog zlostavljanja.

Bonus video: