Poslije poraza na izborima vlada češkog premijera Babiša podnijela ostavku

"Održao sam obećanje da ćemo biti rekorderi u brzini podnošenja ostavke vlade. Poraženi smo na izborima i odlazimo u opoziciju. Radićemo do posljednjeg momenta da ništa ne zapostavimo", rekao je danas Babiš

2997 pregleda 1 komentar(a)
Babiš, Foto: Shutterstock
Babiš, Foto: Shutterstock

Vlada Andreja Babiša, u skladu sa ishodom parlamentarnih izbora, podnijela je danas ostavku a upravljaće u ostavci Češkom dok pobjednik izbora, koalicija konzervativaca, demohrišćana i liberala Zajedno sa koalicijom Piratske stranke i nezavisnih gradonačelnika STAN ne formira novi kabinet.

Premijer Babiš podnio je jutros ostavku pismom, pošto je predsjednik Češke Miloš Zeman još od 10. oktobra u bolnici sa komplikacijama zbog hroničnog oštećenja jetre i dužnosti može da obavlja samo djelimično a posjete su na odeljenju gdje leži zbog sanitarnih mjera zabranjene.

"Održao sam obećanje da ćemo biti rekorderi u brzini podnošenja ostavke vlade. Poraženi smo na izborima i odlazimo u opoziciju. Radićemo do posljednjeg momenta da ništa ne zapostavimo", rekao je danas Babiš.

Izbori su održani 8. i 9. oktobra, a Zeman je, iz bolnice, povjerio lideru pobjedničke koalicije Zajedno Petru Fijali da vodi pregovore o formiranju vlade dvije koalicije koje imaju zajedno komotnu većinu 108 poslanika od 200 u donjem domu parlamenta.

Pošto je bolesni predsjednik Zeman odustao od svojih predizbornih najava da će bez obzira na volju birača povjeriti mandat da sastavi vladu Babišu a Zajedno i Pirati i STAN potpisali su koalicioni sporazum u ponedjeljak i odredili okvirno i 18 ministra u vladi uz premijera Fijalu očekuje se da bi Češka ovog puta mogla imati vladu brzo, do Božića. Zeman koji je skoro mjesec dana proveo na intenzivnoj njezi Centralne vojne bolnice u Pragu a trenutno leži na Odeljenju za rehabilitaciju biće u ponedjeljak prebačen na tzv. standardno odeljenje, gdje će moći da prima posjete zvaničnika i obavlja dio svojih ustavnih dužnosti.

Bonus video: