Rusija negira da planira invaziju na Ukrajinu, Peskov: Šupalj i neosnovan pokušaj podsticanja tenzija

"Preduzimamo mere da osiguramo bezbjednost kada naši protivnici preduzimaju akcije u blizini naših granica. Ne možemo da budemo ravnodušni prema tome, moramo biti na oprezu", rekao je Peskov

6253 pregleda 6 komentar(a)
Peskov, Foto: Reuters
Peskov, Foto: Reuters

Kremlj je danas odbacio navode da gomilanje ruskih vojnika u blizini granice sa Ukrajinom odražava agresivne namjere Moskve, navodeći da Rusija mora da osigura svoju bezbjednost kao odgovor na pretnje NATO-a.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je tvrdnje zapadnih medija da Moskva namjerava da izvrši invaziju na Ukrajinu kao "šupalj i neosnovan pokušaj podsticanja tenzija".

"Rusija nikome ne prijeti. Kretanje vojnika na našoj teritoriji ne bi trebalo da bude razlog za bilo čiju brigu", rekao je Peskov novinarima.

Upitan da li Rusija planira da izvrši invaziju na Ukrajinu, zamjenik ruskog ambasadora pri UN Dmitrij Poljanski rekao je juče da Moskva "nikada to nije planirala i nikada to neće učiniti osim ako je ne isprovocira Ukrajina ili neko drugi".

Poljanski je dodao da iz Ukrajine dolaze "mnoge prijetnje", kao i "provokativne akcije" američkih ratnih brodova u Crnom moru.

Peskov je danas na sličan način istakao da Rusija treba da zaštiti svoju bezbjednost u vrijeme "sve većih provokacija" u blizini njenih granica, ukazujući na prisustvo američkih brodova u Crnom moru i na sve češće izviđačke letove SAD i NATO-a.

"Preduzimamo mere da osiguramo bezbjednost kada naši protivnici preduzimaju akcije u blizini naših granica. Ne možemo da budemo ravnodušni prema tome, moramo biti na oprezu", rekao je Peskov.

Ukrajina je prošle nedjelje upozorila da je Rusija poslije vojne vježbe zadržala desetine hiljada vojnika nedaleko od njenih granica i u oblastima na istoku Ukrajine pod kontrolom proruskih pobunjenika, u pokušaju da izvrši dodatni pritisak na Kijev.

Rusija je pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim 2014. i podržava pobunu proruskih separatista na istoku Ukrajine koja je počela iste godine.

"NATO avioni iznad Crnog mora su bezbjednosna prijetnja"

Ruski radari su uočili i pratili šest izviđačkih NATO aviona iznad Crnog mora u protekla 24 sata, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane, ocjenjujući da je riječ o bezbjednosnoj prijetnji.

"U protekla 24 sata, radarski kapaciteti protivvazdušnih raketnih trupa ruskog vazduhoplovstva otkrili su i pratili šest NATO izviđačkih letilica u vazdušnom prostoru iznad Crnog mora", navodi Ministarstvo.

Upozorava se i da NATO intenzivira izviđanje iz vazduha u blizini ruskih granica, i da se američka vojna aktivnost u regionu Crnog mora doživljava kao bezbjednosna prijetnja.

"Gledamo na agresivnu vojnu aktivnost SAD u regionu Crnog mora kao na prijetnju regionalnoj bezbjednosti i strateškoj stabilnosti", navodi se u saopštenju i dodaje da je "pravi cilj akcija koje nije izazvala Rusija da se prouči pozicija vojnih operacija u slučaju scenarija upotrebe sile na jugoistoku".

Agencija Interfaks javlja, pozivajući se na saopštenje ministarstva, da se ruski patrolni brod "Pavel Deržavin" uključio u praćenje akcija američkih brodova u Crnom moru.

Ranije je ruska vojska izvijestila da vodeći brod Crnomorske flote, raketna krstarica “Moskva”, kao i fregata “Admiral Esen”, opremljena krstarećim raketama “kalibar“, posmatraju brodove američke mornarice.

Ministarstvo napominje da radarski objekti Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i Crnomorske flote sprovode "kontinuirano danonoćno praćenje vazdušne i morske situacije u Crnom moru".

Bonus video: