Dva državljanina Litvanije osuđena zbog špijuniranja za Rusiju

Regionalni sud u Klajpedi saopštio je da se osuđeni Mindaugas Tunikaitis i Aleksejus Grejcijus nisu poznavali, ali da su bili u kontaktu sa istim agentom ruske obavještajne službe FSB iz Kalinjingradske oblasti, eksklave Rusije između Poljske, Litvanije i Baltičkog mora

2445 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Litvanski sud je danas osudio dva državljanina te zemlje za špijuniranje u korist Rusije i izrekao im zatvorske kazne od četiri i godinu i po dana.

Regionalni sud u Klajpedi saopštio je da se osuđeni Mindaugas Tunikaitis i Aleksejus Grejcijus nisu poznavali, ali da su bili u kontaktu sa istim agentom ruske obavještajne službe FSB iz Kalinjingradske oblasti, eksklave Rusije između Poljske, Litvanije i Baltičkog mora.

Tunikaitis, koji nije negirao optužbe, rekao je pred sudom da je redovno posjećivao Kalinjingrad i da ga je tamo vrbovao agent FSB, nasljednice sovjetske tajne policije KGB.

Naveo je da je gotovo šest godina posmatrao, fotografisao i snimao objekte, prikupljao informacije onlajn ili od drugih ljudi i prosleđivao ih agentu FSB.

Grejcijus je gotovo četiri godine organizovao događaje koje je djelimično finansirao neimenovani ruski obavještajac i fotografisao ili snimao događaje i ljude koji su im prisustvovali, naveo je sud.

Iako je Grejcijus negirao optužbe, sud je zaključio da ima dovoljno dokaza njegove krivice.

Litvanija je pet decenija bila dio Sovjetskog Saveza i proglasila je nezavisnost uoči njegovog raspada 1991. godine.

Bonus video: