Slovenija: 3.666 novozaraženih koronavirusom, vlada angažuje vojsku

Sedmodnevni dnevni prosjek zaražavanja iznosi 3.157, a 14-dnevna incidencija je 1.971

6804 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Slovenačka vlada je, zbog zdravstvene krize izazvane koronavirusom, odlučila da u zbrinjavanje i liječenje oboljelih uključi i vojsku.

U Sloveniji je, u posljednja 24 sata, od posljedica koronavirusa preminulo 19 osoba, a potvrđeno je 3.666 novooboljelih.

"Vojska će se svojim kapacitetima uključiti u zdravstveni sistem, i pomagati u liječenju i zbrinjavanju oboljelih od kovida-19", objavila je Vlada Janeza Janše, prenosi HINA.

Navodi se da će se javnom zdravstvu priključiti četiri medicinske ekipe vojnog saniteta.

Kako je danas objavio nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ), udio pozitivnih testova veći je nego dan ranije i iznosi 39,8 posto.

Sedmodnevni dnevni prosjek zaražavanja iznosi 3.157, a 14-dnevna incidencija je 1.971.

Broj hospitalizovanih i dalje raste, a aktivnih slučajeva je 41.534, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Hospitalizovan je 981 oboljeli, od kojih je 220 na odjeljenjima intenzivne njege.

Stanje popunjenosti kapaciteta je kritično, a matematičke projekcije govore da je četvrti talas epidemije na vrhuncu, s tim da će se rast hospitalizacija nastaviti do kraja meseca.

Najnovije mjere, između ostalog, propisuju širu primjenu kovid potvrda uz predočavanje dokumenata za identifikaciju, skraćeni rad lokala i zabranu rada noćnih klubova i diskoteka.

Među novim mjerama su i češće testiranje na koronavirus učenika u osnovnim i srednjim školama i zabrana većih javnih okupljanja.

Bonus video: