POZVAO PROSEPARATISTIČKE PARTIJE DA ODVOJENO UČESTVUJU NA IZBORIMA

Bivši potpredsjednik Katalonije: Ako je zatvor cijena slobode, platiću je

Žunkeras je opisao nastojanja Španije da spriječi proglašenje nezavisnosti od strane katalonskog regionalnog parlamenta, pokušajem da se "oni bace na koljena"
0 komentar(a)
Oriol Žunkeras, Foto: Reuters
Oriol Žunkeras, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2019. 17:47h

Bivši potpredsjednik katalonske vlade Oriol Žunkeras smatra da je to što je 'iza rešetaka' - cijena koju mora da plati za slobodu Katalonije od Španije.

On je u pismu objavljenom u proseparatističkom katalonskom listu "Ara" kazao da su on i ostali uhapšeni bivši članovi katalonske vlade i očekivali da će završiti u zatvoru, prenosi AP.

Kako je rekao, on se složio sa bivšim katalonskim ministrom za vanjske poslove Raulom Romevom da "ako je cijena za slobodu zatvor, platiće tu cijenu". 

Žunkeras je opisao nastojanja Španije da spriječi proglašenje nezavisnosti od strane katalonskog regionalnog parlamenta, pokušajem da se "oni bace na koljena". 

Istovremeno, on je pozvao proseparatističke partije da odvojeno učestvuju na predstojećim regionalnim izborima, zakazanim za 21. decembar, što bi značilo da Republikanska ljevičarska stranka ne bi očuvala koaliciju sa desničarskom strankom Demokratski dio Katalonije. 

Žunkeras, koji je u katalonskoj vladi bio ministar za ekonomske poslove, dosta je kritikovan jer nije predvidio odlazak kompanija iz Katalonije nakon referenduma održanog 1. oktobra. 

On je ocijenio da su te kompanije prebacile sjedišta u druge djelove Španije zbog pritiska španske Vlade, što nisu podržali biznismeni.