Napeto na granici: Grupa migranata probila ogradu i ušla iz Bjelorusije u Poljsku

Poljska granična straža saopštila je da je 13. novembra bilo 223 pokušaja ilegalnog prelaska granice

5736 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa granice Poljske i Bjelorusije, Foto: Reuters
Detalj sa granice Poljske i Bjelorusije, Foto: Reuters

Grupa od oko 50 migranata probila je odbranu na granici sa Belorusijom i ušla u Poljsku u blizini sela Starzina, saopštila je 14. novembra poljska policija, dok situacija na granici postaje sve napetija.

"Juče (13. novembar), pre 17 časova, oko 50 ljudi je upalo u Poljsku u blizini Starzina", saopštila je policija na Twitteru i dodala da su naknadno uhapšena 22 državljana Iraka.

Policija je saopštila i da su 13. novembra uveče tokom odvojenog pokušaja prelaska granice napadnuti policajci, pri čemu je jednom oštećena kaciga nakon što je na njega bačen kamen.

Poljska granična straža saopštila je da je 13. novembra bilo 223 pokušaja ilegalnog prelaska granice.

Situacija na granici Poljske i Bjelorusije je napeta, nakon što su migranti 8. novembra pokušali da sruše žilet žicu, ogradu koju je na granici postavila Poljska.

U međuvremenu ova država zatvorila je granični prelaz u blizini mjesta sa kojih migranti iz Bjelorusije pokušavaju da uđu u Evropsku uniju (EU).

Izbjeglice, uglavnom iz Iraka i Avganistana, nalaze se po hladnom vremenu između granice Bjelorusije i dvije članice EU - Poljske i Litvanije.

Agencija Rojters navodi da raste bojazan za njihovu bezbjednost sa približavanjem zime.

Zapadne zemlje optužile su bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka da je orkestrirao kontinuirani dolazak izbjeglica na granicu sa Poljskom, kao odgovor na sankcije koje je EU uvela Bjelorusiji zbog represije nad učesnicima protesta opozicije.

Potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kamala Haris, koja boravi u posjeti Francuskoj, izjavila je u petak da su aktivnosti Bjelorusije "veoma zabrinjavajuće".

Bjelorusija demantuje da podstiče krizu, ali je objavila da ne može da riješi ovo pitanje ukoliko Evropa ne ukine sankcije ovoj zemlji.

Bonus video: