Borelj: Ministri EU će proširiti sankcije Bjelorusiji

EU je optužila Bjelorusiju da ohrabruje migrante da u velikom broju dođu na njenu teritoriju i pređu u Poljsku i druge susjedne zemlje EU, u znak odgovora na sankcije koje su ranije uvedene Minsku, prenosi Rojters

4826 pregleda 4 komentar(a)
Borelj, Foto: Reuters
Borelj, Foto: Reuters

Ministri spoljnih poslova Evropske unije (EU) proširiće sjutra sankcije Bjelorusiji i one će obuhvatiti avio kompanije i putničke agencije za koje se vjeruje da učestvuju u prevozu migranata do granica Unije, saopštio je šef EU za spoljnu politiku Žozep Borelj.

EU je optužila Bjelorusiju da ohrabruje migrante da u velikom broju dođu na njenu teritoriju i pređu u Poljsku i druge susjedne zemlje EU, u znak odgovora na sankcije koje su ranije uvedene Minsku, prenosi Rojters.

Ministri spoljnih poslova EU trebalo bi sjutra da se sastanu.

"Mi ćemo dati zeleno svijetlo za proširivanje sankcija prema Bjelorusiji kako bi mogle da se primijene protiv svih koji učestvuju u švercu migranata u tu zemlju", rekao je Borelj za francuski list Žurnal de Dimanš.

On je dodao da bi sankcije mogle da pogode i šefove avio kompanija i putničkih agencija kojima bi bila zabranjena putovanja i zamrznuta sredstva u EU.

Borelj je naveo i da bi na meti sankcija moglo da se nađe oko 30 zvaničnika bjeloruske vlade za koje se vjeruje da su umiješani u krizu sa migrantima.

Bonus video: