Antivakseri vrijeđali posjetioce filmskog festivala u Solunu zbog nošenja maski i poštovanja mjera

Nakon intervencije policije, antivakseri su otišli, ostavivši za sobom brojne letke protiv vakcinacije

2930 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Soluna, Foto: Screenshot/Youtube
Detalj iz Soluna, Foto: Screenshot/Youtube

Više stotina protivnika vakcinacije ometalo je dodjelu nagrada na filmskom festivalu u Solunu, vrijedjajući učesnike ceremonije zbog nošenja maski i poštovanja drugih mjera protiv koronavirusa.

Nakon protestne šetnje Solunom, oko 400 antivaksera otišlo je sinoć do pozorišta gdje je bila dodjela nagrada da bi upućivalo psovke i uvrede gledaocima i osoblju festivala dok su dolazili na ceremoniju.

Nakon intervencije policije, antivakseri su otišli, ostavivši za sobom brojne letke protiv vakcinacije.

Desetodnevni Međunarodni filmski festival u Solunu bio je dobro posjećen, a svi gledaoci i osoblje nosili su maske i morali su da imaju ili potvrdu o vakcinaciji ili dokaz da su u posljednjih šest mjeseci preležali koronavirus.

Grčka se suočava sa rekordnim brojem novih infekcija u jednom danu, a sve je više i smrtnih ishoda i oboljelih na respiratoru, zbog čega je zdravstveni sistem drugi put ove godine preopterećen.

U Grčkoj je samo ove nedjelje registrovano 44.970 novih infekcija i 471 smrtni ishod od posljedica koronavirusa.

Potpuno je vakcinisano oko 6,5 od 10,7 miliona stanovnika Grčke, ali i dalje postoji veliki broj skeptika i negatora postojanja koronavirusa, a mnogi vjeruju i u teorije zavjere o vakcinama.

Demonstracije protiv vakcinacije u Solunu su konstantno masovnije od sličnih skupova u Atini.

Zlatnog Aleksandra, glavnu nagradu na 62. Međunarodnom filmskom festivalu u Solunu dobio je francuski film "Petite nature", drama u čijem je središtu nadareni desetogodišnji dječak koji odrasta u surovom kraju, ali se stvari mijenjaju kada novi učitelj uvidi njegove sposobnosti.

Bonus video: