Stoltenberg: NATO podržava Ukrajinu

"Vidimo neuobičajenu koncentraciju trupa i znamo da je Rusija ranije bila spremna da koristi ove vrste vojnih sposobnosti za agresivne akcije protiv Ukrajine", kazao je generalni sekretar Alijanse

2915 pregleda 4 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Reuters
Stoltenberg, Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je danas Rusiju da zapadna vojna alijansa podržava Ukrajinu dok je u toku velika i neobična koncentracija ruskih trupa na ukrajinskim granicama.

Ističući da je sada važno da se spriječi da situacija izmakne kontroli, Stoltenberg je pozvao Rusiju da bude transparentna u pogledu vojnih aktivnosti, da smanji tenzije i spriječi eskalaciju.

"Moramo da budemo realni u pogledu izazova sa kojima se suočavamo. A ono što vidimo je značajno, veliko povećanje ruske vojske", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom u Briselu.

On je kazao da ne želi da spekuliše o namjerama Rusije.

"Vidimo neuobičajenu koncentraciju trupa i znamo da je Rusija ranije bila spremna da koristi ove vrste vojnih sposobnosti za agresivne akcije protiv Ukrajine", rekao je Stoltenberg.

Pokreti ruskih trupa proteklih dana u blizini ukrajinske granice podstakli su strah od mogućeg napada, a Moskva je takve komentare odbacila kao zapaljivu retoriku i ukazala na povećanje aktivnosti transatlantske alijanse NATO-a u regionu, navodi Rojters.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošle nedjelje je rekao da se blizu ukrajinske granice nalazi skoro 100 hiljada ruskih vojnika.

Stoltenberg je rekao da je povećanje ruskih vojnih snaga u blizini granice opasno jer je smanjilo vrijeme upozorenja, ukoliko Rusija odluči da "sprovede vojnu agresivnu akciju protiv Ukrajine".

Ukrajinski ministar Kuleba je kazao da je zabrinut da bi Rusija mogla brzo da aktivira masovne trupe na granici.

Bonus video: