Marš ruskih nacionalista, Putinovih protivnika: Uhapšeno desetine učesnika

"Ruski marš" se svake godine organizuje povodom praznika Nacionalnog jedinstva, dana kojim se obilježava protjerivanje poljskih okupatora iz Kremlja 1612, ali svake naredne godine ima sve manje i manje učesnika zbog drugih dešavanja koja organizuju strukture bliske vlasti
142 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2017. 17:06h

Ruska policija je danas u Moskvi uhapsila desetine učesnika tradicionalnog godišnjeg marša ultranacionalista, koji su najvećim dijelom protiv predsjednika Vladimira Putina.

Taj "Ruski marš", koji svakog 4. novembra okuplja ultranacionaliste i ekstremnu desnicu, dobio je odobrenje vlasti ali je policija ipak zabranila organizatorima da koriste svoje transparente zbog neprikladnih slogana.

Organizatori su potom otkazali skup, a učesnici koji još nisu prošli policijske detektore metala su počeli da bivaju hapšeni.

Ove godine na skup je došlo oko 300 ljudi.

Prema izvoru iz policije, privedeno je najmanje 30 ljudi. Sajt OVD-Info, specijalizovan za praćenje hapšenja na protestima, naveo je da je uhapšena 41 osoba, među kojima i jedn od organizatora, Konstantin Filin.

Ivan Belecki, drugi nacionalistički lider, na Fejsbuku je naveo da mu je policija jutros pretresla kuću, u vrijeme kada on nije bio prisutan.

"Ruski marš" se svake godine organizuje povodom praznika Nacionalnog jedinstva, dana kojim se obilježava protjerivanje poljskih okupatora iz Kremlja 1612, ali svake naredne godine ima sve manje i manje učesnika zbog drugih dešavanja koja organizuju strukture bliske vlasti.

Ovog puta su demonstranti uzvikivali antivladine slogane poput "Putin je lopov" i "Sloboda političkim zatvorenicima".

"Protivimo se tiraniji okupatorskog Putinovog režima koji ne priznajemo", rekao je za Frans pres jedan od demonstranata, po imenu Artjom.

Iako se obično slažu u svom odbijanju doseljenika iz bivših sovjetskih republika, grupe ruske ekstremne desnice su prethodnih godina podijeljene na one koji podržavaju proruske pobunjenike na istoku Ukrajine i one koji podržavaju ukrajinske nacionaliste.

Otkako se Putin 2012. vratio na mesto predsjednika, vlasti su pojačale pritisak na nacionalističke krugove, a brojni ekstremisti se danas nalaze u zatvoru ili u inostranstvu.

Glavni Putinov protivnik Aleksej Navaljni je podržao neke od stavova nacionalista i učestvovao u nekoliko "Ruskih marševa". Posljednji put je to učinio 2011, prije nego šte je usvojio umjereniji politički ton..

Galerija

Bonus video: