Italijanska policija pretresla domove ekstremista iz antivakserskog pokreta

Policija je nedjeljama nadzirala spornu prepisku na Telegramu i identifikovala 17 ekstremista koji su upućivali prijetnje ljekarima, novinarima i političarima, među kojima je i premijer Mario Dragi

6914 pregleda 7 komentar(a)
Sa protesta u Milanu (ilustracija), Foto: Reuters
Sa protesta u Milanu (ilustracija), Foto: Reuters

Italijanska policija je danas pretresla domove 17 ekstremnih pripadnika antivakserskog pokreta, povezanih sa prepiskom u kojoj se pozivalo na nasilje nad javnim ličnostima, pristalicama mjera protiv koronavirusa.

Policija Torina je navela da su desetine hiljada ljudi bile dio prepiske na aplikaciji Telegram, nazvane "Dosta sa diktaturom", koja je služila kao glavni forum za organizovanje demonstracija protiv uvođenja kovid propusnica.

Kao i mnoge druge evropske zemlje, i u Italiji su kovid propusnice neophodne za ulazak u restorane, muzeje i vozila javnog prevoza.

Protesti su organizovani gotovo svakog vikenda, a postali su masovniji nakon što je Italija u oktobru postala prva zapadna zemlja koja je dolazak na posao uslovila posjedovanjem kovid propusnice.

Policija je navela da je nedjeljama nadzirala spornu prepisku na Telegramu i da je identifikovala 17 ekstremista koji su upućivali prijetnje ljekarima, novinarima i političarima, među kojima je i premijer Mario Dragi. Pretresom njihovih domova širom Italije policija je našla našla oružje i zapaljive materije.

Bonus video: