Evropski sud pravde: Mađarska prekršila zakon EU zabranom pomaganja migrantima i izbjeglicama

Mađarska je 2018. godine usvojila takozvane "zaustavi Soroša" zakone, prema kojima pomaganje migrantima i izbjeglicama pri podnošenju zahtjeva za azil predstavlja krivično djelo

10871 pregleda 12 komentar(a)
Orban, Foto: Reuters
Orban, Foto: Reuters

Najviši sud Evropske unije presudio je danas da je Mađarska prekršila zakon EU time što je kriminalizovala pomaganje migrantima i izbeglicama da podnesu zahtjev za azil.

Ta odluka Evropskog suda pravde predstavlja novi pravni udar na mađarsku desničarsku vladu premijera Viktora Orbana.

Mađarska je podigla žilet žicu na granici sa Srbijom i Hrvatskom 2015. godine, kada je u EU ušlo više od milion ljudi, uglavnom bježeći od sukoba u Siriji.

Kako je dolazilo sve više ljudi, Orban je počeo da optužuje američkog milijardera Džordža Soroša, rođenog u Mađarskoj, i grupe povezane sa njim, da ohrabruju migrante da ulaze u EU.

Mađarska je 2018. godine usvojila takozvane "zaustavi Soroša" zakone, prema kojima pomaganje migrantima i izbjeglicama pri podnošenju zahtjeva za azil predstavlja krivično djelo.

Evropski sud pravde je danas naveo da Mađarska nije ispunila obaveze koje ima kao članica EU, time što je "kriminalizovala poteze svake osobe koja pruža pomoć u vezi sa podnošenjem zahtjeva za azil na njenoj teritoriji".

Sud sa sjedištem u Luksemburgu naveo je da zakon ograničava "pravo pristupa podnosiocima zahtjeva za međunarodnu zaštitu i pravo na komunikaciju sa tim licima", kao i pravo samih migranata da konsultuju pravne savjetnike.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel pozdravila je presudu Evropskog suda pravde, navodeći da se njom "šalje nedvosmislena poruku da kampanja zastrašivanja koju vodi mađarska vlada neće biti tolerisana".

"Sada je vrijeme da mađarska vlada primijeni odluku Suda i da odmah povuče ovaj sramni zakon", rekao je direktor mađarskog ogranka Amnesti internešenela Dejvid Vig.

Orban je žestok protivnik imigracije i svoju zemlju je često prikazivao kao bedem od migranata sa Bliskog istoka i Afrike i kao čuvara hrišćanstva u Evropi.

Zbog oštrog postupanja Mađarske prema migrantima i izbjeglicama, vlada u Budimpešti se često sukobljavala sa mnogim partnerima u EU i Evropskom komisijom, koja nadgleda primjenu evropskih pravila i propisa.

Bonus video: