Grčki premijer u Londonu traži povratak drevnih grčkih skulptura

Sedamnaest mermernih figura dio su oboda koji je dekorisao 2.500 godina star Akropolj, a koje je odnio Lord Eldžin, britanski ambasador pri Otomanskom carstvu početkom 19. vijeka

3497 pregleda 0 komentar(a)
Micotakis i Džonson, Foto: Reuters
Micotakis i Džonson, Foto: Reuters

Britanski premijer Boris Džonson razgovarao je danas u Londonu sa svojim grčkim kolegom Kirjakosom Micotakisom u vrijeme kada Grčka ulaže nove napore za vraćanje mermernih statua koje su nekad stajale u Partenonu.

Grčka vlada saopštila je da Micotakis namjerava da pokrene pitanja skupltura koje su odnijete iz drevnog hrama u Atini prije više od 200 godina i sada se nalaze u Britanskom muzeju.

Sedamnaest mermernih figura dio su oboda koji je dekorisao 2.500 godina star Akropolj, a koje je odnio Lord Eldžin, britanski ambasador pri Otomanskom carstvu početkom 19. vijeka.

Britanija tvrdi da je Eldžin legalno došao do skuptura kada je Grčkom vladala Otomanska imperija. Grčka vlada kaže da su ukradene i hoće da se vrate u novi Muzej Akropolja otvoren 2009. godine.

Micotakis je rekao za britanski list Dejli Telegraf prošle nedjelje da su statue ukradene u 19. vijeku i da pripadaju Muzeju Akropolja i da je potrebno da se ozbiljno o tome razgovara.

Britanska vlada saopštila je danas da nema upliva u tu temu.

"Vlasništvo statua je pitanje isključivo za muzej. To nije pitanje za britansku vladu", rekao je portparol britanskog premijera Maks Blejn.

Bonus video: