Putin pozvao Lukašenka da razgovara sa opozicijom, Tihanovska: Pozdravljam, dijalog ne može da počne u zatvoru

Bjeloruski režim od avgusta 2020. godine potiskuje proteste opozicije koji su izbili poslije predsjedničkih izbora na kojima je Lukašenko izabran za šesti mandat

8229 pregleda 1 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je danas neobičan apel svom štićeniku, bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku, da se uključi u dijalog sa opozicijom, koji režim u Minsku guši.

"Postoje problemi i mi smo toga u potpunosti svjesni. Pozivamo na dijalog između vlasti i opozicije u Bjelorusiji", rekao je Putin tokom jednog govora u Moskvi.

Bjeloruski režim od avgusta 2020. godine potiskuje proteste opozicije koji su izbili poslije predsjedničkih izbora na kojima je Lukašenko izabran za šesti mandat.

U tim protestima je nekoliko ljudi stradalo, dok je nekoliko stotina uhapšeno ili pobjeglo iz zemlje.

SAD i Evropska unija (EU) su uvele sankcije protiv bjeloruskih zvaničnika i Lukašenka, ali vlasti u Minsku računaju na finansijsku i vojno-političku podrške Moskve.

Glavni protivnik Minska, Svetlana Tihanovska, koja živi u egzilu u Litvaniji, pozdravila je danas Putinov poziv na dijalog, navodeći da uslovi za dijalog nisu ispunjeni.

"Nisam imala nikakav kontakt sa Kremljom. Ali pozdravljam poziv na dijalog. Međutim, dijalog ne može da počne u zatvoru. Svi politički pritvorenici moraju da budu oslobođeni, a nasilje mora da prestane", rekla je ona.

Prema bjeloruskoj nevladinoj organizaciji Vjasna, trenutno ima 873 politička zatvorenika u Bjelorusiji.

Bonus video: