Bjelorusija ispraznila glavne migrantske kampove na granici sa Poljskom: Smanjiće se tenzije između Istoka i Zapada?

"Ovi kampovi su sada prazni, migranti su najvjerovatnije odvedeni u transportno-logistički centar, koji nije daleko od graničnog prelaza Bruzgi", rekao je portparol poljske granične službe

2706 pregleda 1 komentar(a)
Migranti u blizini granice između Bjelorusije i Poljske (Ilustracija), Foto: Reuters
Migranti u blizini granice između Bjelorusije i Poljske (Ilustracija), Foto: Reuters

Vlasti Bjelorusije su danas ispraznile glavne kampove na granici sa Poljskom u kojima su se migranti skupljali, potvrdile su poljske vlasti.

Taj potez Minska mogao bi da smanji tenzije između Istoka i Zapada, nakon što je kriza prethodnih nedjelja prerasla u veliku konfrontaciju dvije strane, navodi agencija Rojters.

Poljski graničari su saopštili da su kampovi blizu granice na zapadu Bjelorusije danas bili potpuno prazni, što je potvrdio i predstavnik Bjelorusije.

"Ovi kampovi su sada prazni, migranti su najvjerovatnije odvedeni u transportno-logistički centar, koji nije daleko od graničnog prelaza Bruzgi", rekao je portparol poljske granične službe.

Bjeloruska državna agencija Belta navela je da su migranti prebačeni u skladište daleko od granice.

Migranti su posljednjih nedjelja pokušavali, uglavnom noću, da pređu granicu i uđu u Poljsku, ponekad se sukobljavajući sa poljskim vojnicima.

Vjeruje se da je najmanje devet osoba, među kojima je jednogodišnje dijete, umrlo na granici prethodnih mjeseci.

Evropske zemlje mjesecima optužuju autoritarnog bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka da je namjerno stvorio krizu tako što je njegova vlada avionima dovodila migrante sa Bliskog istoka, a potom ih podstrekivala da ilegalno pređu u Poljsku i Litvaniju, članice Evropske unije (EU).

Minsk, koji ima podršku Moskve, odbacio je te optužbe, a u ledenim šumama na granici ostale su zarobljene hiljade migranata.

Evropska komisija i Njemačka su odbacile predlog Bjelorusije da zemlje EU prihvate 2.000 migranata koji se nalaze na njenoj teritoriji, dok su SAD su optužile Minsk da koristi migrante "kao pione u nastojanjima da napravi problem".

Državni sekretar SAD Antoni Blinken rekao je da će SAD ostati "veoma fokusirane" na migrantsku krizu.

Bonus video: