Mjesto u Dumi nakon zatvora u SAD

Marija Butina, osuđena da je djelovala kao neregistrovani strani agent prije i nakon izbora u SAD 2016, tvrdi da nije bila špijun i da njeno mjesto u ruskom parlamentu nije nagrada

11575 pregleda 2 komentar(a)
Butina sa ocem na aerodromu u Rusiji 2019, Foto: Reuters
Butina sa ocem na aerodromu u Rusiji 2019, Foto: Reuters

Kada se donji dom ruskog parlamenta, Duma, okupio prošlog mjeseca prvi put nakon izbora u septembru, jedan od njenih najnovijih poslanika bilo je ime poznatije u Sjedinjenim Državama nego u rodnoj zemlji.

Marija V. Butina je bila udarna vijest širom Amerike kada je prije tri godine osuđena da je djelovala kao neregistrovani strani agent pokušavajući da se infiltrira u uticajne konzervativne političke krugove prije i nakon izbora 2016. godine.

Ona je sada posvećena istaknutoj ulozi u političkom sistemu Rusije - ovoga puta legalnim sredstvima, i uz podršku stranke Jedinstvena Rusija predsjednika Vladimira Putina, piše “Njujork tajms”.

Butina (33), koja se vratila u Rusiju u oktobru 2019. nakon 15 mjeseci u nekoliko američkih zatvora, uključujući četiri mjeseca u samici, sada u Dumi zastupa osiromašenu Kirovsku oblast.

Četiri mjeseca je provela u samici
Četiri mjeseca je provela u samicifoto: Reuters

Kritičari njen brzi politički uspon tumače kao zahvalnost Kremlja, što ona odbacuje.

“To nije nagrada”, izjavila je u intervjuu za američki list. “Nisam bila špijun. Nisam radila za vladu. Bila sam samo civil”.

Butina je, međutim, u decembru 2018. priznala krivicu za kovanje zavjere, pod vođstvom jednog ruskog zvaničnika, u cilju “uspostavljanja nezvaničnih kanala komunikacije” sa uticajnim republikancima u ime ruske vlade od 2015. do 2017.

Tužioci kažu da je pokušala da ugovori sastanak između tadašnjeg kandidata Donalda Trampa i Putina tokom kampanje za predsjedničke izbore 2016, a sudija na ročištu za izricanje presude je primijetio da je ona slala političke izvještaje u Rusiju u isto vrijeme kada su ruski obavještajci pokušavali da utiču na izbore.

“Njujork tajms” piše da Butina, otkad se vratila kući, koristi iskustva sa insajderima iz Vašingtona i vrijeme koje je provela u zatvoru, da se predstavlja kao ekspert i za Ameriku i za kaznene sisteme.

Butina po oslobađanju iz zatvora na Floridi
Butina po oslobađanju iz zatvora na Floridi foto: Reuters

Ona je u aprilu iznenada posjetila kaznenu koloniju u kojoj robija najpoznatiji ruski politički zatvorenik, opozicionar Aleksej Navaljni.

Butina, kojoj je odobren pristup u okviru programa civilnog monitoringa, pojavila se sa TV ekipom.

“Vikala je da je to najbolji i najudobniji zatvor. Navaljni joj je pred redom zatvorenika govorio da je parazit i sluga lopova na vlasti”, izjavili su tada saveznici Navaljnog.

Na popularnom snimku koji je objavila državna televizija Rosija-24, Butina je rekla da je impresionirana hranom i medicinskom uslugom u koloniji. Potom se suočila s Navaljnim, koji je u vrijeme njene posjete bio nedjelju dana u 24-štrajku glađu jer mu je uskraćen medicinski tretman zbog jakog bola u leđima i desnoj nozi.

“Možeš normalno da hodaš”, rekla je Butina Navaljnom, koji nije dao pristanak da ga snimaju.

Navaljni joj je ponovio da mu brane pristup ljekaru i otišao.

“Ne osuđujem Navaljnog. Na tom snimku sam rekla ono što sam vidjela”, rekla je Butina u intervjuju za “Njujork tajms”.

Marija Pevčih, koja predvodi istraživačku jedinicu Navaljnijeve orgranizacije, Fondacije za borbu protiv korupcije, vjeruje da Butina mjestom u Dumi nije nagrađena za aktivnosti u SAD, nego za maltretiranje Navaljnog. On je posramio Putina razotkrivanjem zavjere vlade da ga ubije i otkrivanjem luksuza u crnomorskoj palati koja je, kako se vjeruje, namjenski izgrađena za ruskog predsjednika.

“Ako išta, onda je to bila nagrada za ono što je učinila posjetom Navaljnom u zatvoru i za tu TV epiziodu, koja je bila jako neprijatna i odvratna”, kazala je Pevčih.

“Malo ko bi pristao da to učini. A ona jeste”.

“Njujork tajms” navodi da je Butinin slučaj u SAD tretiran kao zaplet hladnoratovskog trilera, a njen ljubavni život - uključujući vezu sa republikanskim operativcem Polom Eriksonom, kojeg je upoznala u Rusiji 2013. i koji će kasnije biti osuđen za finansijska krivična djela i pomilovan od Trampa - seciran do groznih detalja na kablovskim kanalima.

U Rusiji su, međutim, provladini mediji prikazali njenu priču kao sudsku grešku. Butina je viđena kao žrtveno jagnje za neuspjeh demokrata da se izbore s Trampovom pobjedom. Rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da taj slučaj predstavlja primjer neobuzdane američke “rusofobije”.

Butina je za američki list kazala da želi da iskoristi svoj novi status nacionalne poslanice da poboljša odnos s Vašingtonom.

“Vjerovala sam u prijateljstvo između naše dvije nacije, i dalje vjerujem. Možemo i moramo biti prijatelji”, kazala je.

Međutim, Butina u čestim TV gostovanjima i na društvenim mrežama otvoreno kritikuje Ameriku, naročito kada je u pitanju miješanje u unutrašnje stvari drugih država i rasni odnosi.

“Ona je prilično dobar trofej za vladajuću stranku. Samo priča bez prestanka o tome koliko su loše stvari u Americi”, kazala je Pevčih.

Uoči nedavnih izbora za Dumu, na platformi Telegram je imala objavu o miješanju SAD u strane izbore tokom hladnog rata. “Njihova logika je da SAD mogu da intervenišu u izborima drugih država, ali Rusija ne može”, napisala je.

Butina, koja je prije ulaska u Dumu radila za RT, televiziju koja ima podršku vlade, često komentariše sistemski rasizam u Americi, kao što proruske figure čine decenijama, piše “Njujork tajms”.

Butina je u oktobru 2020. objavila memoare “Zatvorski dnevnici”, u kojima govori o tome kao je robija uticala na njene političke stavove.

Iako je vrijeme provedeno u zatvoru nije učinilo ništa manjom zagovornicom prava na oružje - posebno ju je pogodilo to što je izgubila doživotno članstvo u NRA - ono je umanjilo njen afinitet prema Republikanskoj partiji, jer je iz prve ruke vidjela strukturnu nejednakost Amerike, ispričala je Butina. NRA je američko nacionalno udruženje ljubitelja oružja.

Veliki deo knjige istražuje njena iskustva sa zatvorenicima crncima, a ona je rekla da je zatočeništvo razbilo mnoge stereotipe koje je nekad imala - i pokazalo joj koliko su rasistički bili stavovi mnogih uticajnih Amerikanaca sa kojima je bila bliska.

Butina kaže da želi da iskoristi poziciju u Dumi da pomogne Rusima koji su zatvoreni u inostranstvu, te da vodi kampanju protiv samice i torture. Ali, na pitanje o nedavno procurjelim snimcima koji navodno prikazuju mučenje i silovanje u ruskim zatvorima, Butina je oklijevala da komentariše, rekavši da ih treba provjeriti.

Butina, koja je tokom boravka u SAD magistrirala međunarodne odnose, sa fokusom na sajber bezbjednost, na Američkom univerzitetu u Vašingtonu, i dalje je uveliko aktivna na društvenim mrežama. “Tajms” ističe da je to svakako bio slučaj i u SAD prije nego što je privukla pažnju istražitelja FBI fotografijama sa istaknutim republikancima poput Donalda Trampa Mlađeg, Rika Santoruma i Skota Vokera, kao i lidera NRA Vejna Lapjera.

Ona je odavno povezana sa ličnostima iz ruske vlade. U Moskvu je 2011. stigla iz rodnog sibirskog grada Barnaul i ubrzo je angažovana kao specijalna pomoćnica ruskog senatora Aleksandra Toršina, uticajnog člana Jedinstvene Rusije koji je kasnije postao zamjenik guvernera ruske Centralne banke.

U Rusiji, pak, Butina nije poznata ličnost, kaže Andrej Percev, novinar nezavisnog portala Meduza.

“Široke mase je ne poznaju”, rekao je Percev.

Butina je sada samo jedan od mnogih “propagandista” u 450-članoj Dumi, rekao je novinar. On je dodao da, prema njegovom mišljenju, dovođenjem Butine u parlament - mjesto joj je dao guverner Kirovske oblasti - vlada želi da njenim izjavama protiv Amerike da veću težinu.

Bonus video: