Skandal potresa parlament Norveške

Predsjednica skupštine dala ostavku, a spor oko službenih stanova prijeti da podrije visok nivo povjerenja Norvežana u političare

12248 pregleda 61 komentar(a)
Eva Kristin Hansen, Foto: Rojters
Eva Kristin Hansen, Foto: Rojters

Norveški parlament je uzdrman skandalom koji je koštao funkcije šeficu parlamenta i lidera jedne stranke, izazvao policijsku istragu i prijeti da podrije visok nivo povjerenja javnosti u politički establišment.

U centru afere su optužbe da su neki poslanici zloupotrijebili pravilo koje im omogućava da koriste stan koji plaća parlament ako žive dalje od 40 kilometara od Osla.

Predsjednica parlamenta Eva Kristin Hansen u četvrtak veče je dala ostavku kada je lokalni list otkrio da je koristila službeni stan iako ima kuću samo 29 km od Osla.

Nekoliko nedjelja ranije, Kjel Ingolf Ropstad je podnio ostavku na mjesto lidera Demohrišćana desnog centra i kao ministar u vladi. On je tražio stan za porodicu navodeći kao adresu roditeljski dom nekoliko stotina kilometara od Osla iako ima imovinu blizu norveške prijestonice.

Tužioci su u četvrtak naredili policiji da istraži da li je šest neimenovanih poslanika počinilo prevaru ili druge nezakonite radnje, dok eksperti upozoravaju da skandal prijeti da podrije visoko povjerenje Norvežana u političare.

“Te optužbe mogu biti zaista ozbiljne jer je u pitanju politička institucija, ne samo pojedinci. Nije u pitanju samo povjerenje u politički sistem, nego u srce demokratije. Sada je važno da parlament prepozna da imaju problem i da nađe rješenje”, izjavila je juče Signe Bok Segard iz Norveškog instituta za društvena istraživanja.

Političari iz gotovo svih glavnih norveških stranaka, uključujući Laburiste, Konzervativce, populistički Progres i Socijalnu ljevicu, umiješani su u skandal sa službenim stanovima.

Norveška politička scena je proteklih mjeseci pogođena neobično velikim brojem skandala, uključujući to da su neki poslanici navodno prijavljivali uveličane ili lažne putne troškove.

Bonus video: