Pudždemon: Moguće je voditi kampanju bilo gdje, sebe smatramo legitimnom vladom

Mora da postoji kontinuitet da bi se reklo svijetu šta se dešava u Španiji“, rekao je Pudždemon belgijskoj državnoj televiziji na francuskom jeziku RTBF
1 komentar(a)
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.11.2017. 19:31h

Bivši katalonski lider Karles Pudždemon, koji je otputovao u Belgiju nakon što je regionalna vlada smijenjena, poručio je da je spreman da učestvuje na prijevremenim regionalnim izborima koje je španska vlada raspisala za 21. decembar.

"Spreman sam da budem kandidat. Moguće je voditi kampanju bilo gdje jer se nalazimo u globalizovanom svijetu. Mi sebe smatramo legitimnom vladom. Mora da postoji kontinuitet da bi se reklo svijetu šta se dešava u Španiji“, rekao je Pudždemon belgijskoj državnoj televiziji na francuskom jeziku RTBF.

On je, kako prenosi Rojters, rekao da ne može „sa vladom koja je u zatvoru imati izbore koji će biti neutralni, nezavisni, normalni".

"Ići ću pred sud, pred pravi sud. Rekao sam svojim advokatima da prenesu belgijskim sudskim vlastima da sam potpuno spreman da sarađujem", rekao je na francuskom svrgnuti katalonski predsjednik u ekskluzivnom intervjuu za belgijsku javnu televiziju RTBF.

Kako prenosi agencija Frans pres, on je u intervjuu rekao da je špansko sudstvo "očigledno politizovano".

On je rekao da želi da ti izbori prođu uz "najbolje moguće uslove" i da ti izbori neće biti "neutralni, nezavisni i normalni sa vladom u zatvoru".

Očekuje se da će Španija izdati evropski nalog za hapšenje za njegovo izručenje iz Belgije. Osam bivših članova katalonske vlade su od juče u pritvoru dok se protiv njih vodi istraga po optužbama za pobunu, podsticanje na pobunu i proneveru državnih sredstava za koje mogu da dobiju do 30 godina zatvora.

Pudždemon kaže da nema garancija da se "dobije pravedna, nezavisna presuda koja može da izbjegne ovaj ogromni pritisak, ogromni uticaj politike na sudske vlasti u Španiji".

Evropska unija odbila je danas da interveniše povodom evropskog naloga za hapšenje koji će biti izdat za Pudždemonom, uz obrazloženje da je to pitanje za sudove.

"To je u potpunosti pitanje za pravosudne organe, čiju nezavisnost mi u potpunosti poštujemo", izjavila je portparolka Evropske komisije Anika Brajthart.

Prethodno je Pudždemonov advokat Pol Bekert rekao da je španski sud izdao evropski nalog za hapšenje smijenjenog katalonskog lidera, kao i još četvorice ministara koji su u Belgiji.

Bivši potpredsjednik katalonske vlade Oriol Žunkeras izjavio je da smatra da je to što je "iza rešetaka" cijena koju mora da plati za slobodu Katalonije od Španije.

Žunkeras je u pismu objavljenom u proseparatističkom katalonskom listu "Ara" kazao da su on i ostali uhapšeni bivši članovi katalonske vlade očekivali da će završiti u zatvoru.

On je pozvao proseparatističke partije da odvojeno učestvuju na predstojećim regionalnim izborima, zakazanim za 21. decembar, što bi značilo da Republikanska ljevičarska stranka ne bi očuvala koaliciju sa desničarskom strankom Demokratski dio Katalonije.

Bonus video: