"tenzija ima, ali je situacija stabilna"

Oko 2.000 migranata i dalje čeka – sada na bjelorusko-litvanskoj granici

Zapad optužuje Bjelorusiju da vještački stvara krizu da bi se osvetio za zapadne sankcije tako što dovodi kandidate za imigraciju

2230 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Oko 2.000 migranata iz azijskih i afričkih zemalja već treću sedmicu pokušava da se domognu zapadnoevropskih zemalja. Trenutno su na bjeloruskoj granici blizu granice s Litvanijom.

"Situacija na granici je stabilna, ali tenzija je i dalje tu. Prema našim podacima, oko 2.000 ilegalnih migranata se nalazi sa bjeloruske strane granice", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Litvanije.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko optužio je EU da odbija svaki razgovor sa Minskom o sudbini dvije hiljade migranata blokiranih na istočnoj granici Unije, prenosi N1.

Zapad optužuje Bjelorusiju da vještački stvara krizu da bi se osvetio za zapadne sankcije tako što dovodi kandidate za imigraciju.

"Dovezeni smo vojnim kamionima. Imamo važeće vize. Stalno su tu. Pokušali smo da odemo, ali nas oni stalno vraćaju na granicu", kazao je jedan migrant.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da čeka odgovor iz Brisela na zahtjev da EU prihvati 2.000 migranata koji se nalaze na bjeloruskoj granici.

Lukašenko je rekao da traži da Njemačka primi migrante, ali da EU nije stupila u kontakt sa Minskom povodom tog zahtjeva.

Poljska bi trebalo da razmotri posljedice najavljenog zatvaranja željezničkog graničnog prelaza prema Bjelorusiji, jer bi u toj situaciji vozovi mogli biti preusmjereni na konfliktnu zonu na istoku Ukrajine, izjavio je Lukašenko.