PORODICA NIJE ŽELJELA PRISUSTVO PREMIJERA, PREDSJEDNICE I LIDERA OPOZICJE

Sahranjena Dafne Karuana Galicija: "Ne dozvoliti ubicama da uguše njenu istragu o korupciji"

"Danas je svijet u žalosti zbog Dafne Karaune Galicije", saopštila je Evropska komisija koja je na današnji dan spustila zastave na pola koplja u svom sjedištu u Briselu i u svojim predstavništvima u svijetu, na zahtjev predsjednika Žan-Kloda Junkera
95 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2019. 18:05h

Stotine ljudi okupilo se danas na Malti na sahrani novinarke i blogerke koja se borila protiv korupcije Dafne Karuane Galicije, čije je ubistvo 16. oktobra izazvalo šok širom svijeta.

Dafne Karuana Galicija sahranjena je u mjestu Mosta kod Valete nedaleko od njene kuće i samog mjesta gde je 53-ogodišnja novinarka poginula u eksploziji automobila.

Ubistvo novinarke koje skoro da nije viđeno u nekoj zemlji Evropske unije duboko je šokiralo Evropu i svijet

"Danas je svijet u žalosti zbog Dafne Karaune Galicije", saopštila je danas Evropska komisija koja je na današnji dan spustila zastave na pola koplja u svom sjedištu u Briselu i u svojim predstavništvima u svijetu, na zahtjev predsjednika Žan-Kloda Junkera.

Misu u crkvi u Most održao je nadbiskup Malte Čarls Sikluna na ceremoniji zatvorenoj za medije. Više prisutnih su takođe tražili od snimatelja da prestanu da snimaju izvan crkve pri dolasku pogrebne povorke.

Porodica novinarke je izričito tražila da njena sahrana bude privatna.

Vlada Malte ipak je odlučila da danas proglasi nacionalni dan žalosti u znak sjećanja na novinarku navodeći da "nikakav akt protiv slobode izražavanja nije dozvoljen u malteškoj demokratiji". Kao i u Briselu, zastave su bile spuštene na pola koplja širom ostrva, najmanje države EU sa 430.000 stanovnika.

Osim predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija, malo poznatih ličnosti je prisustvovalo današnjoj sahrani. Tajani je prošle nedjelje zatražio međunarodnu istragu da se rasvijetli taj atentat.

Dafne Karuana Galicija "bila je čuvar, vojnik u prvim redovima u odbrani naših vrijednosti", rekao je Tajani.

Porodica nije željela prisustvo premijera Malte Džozefa Muskata, ni predsjednice zemlje Mari-Luz Koleiro Preka kao ni vođe opozicije Adrijana Delie.

Evropska komisija je ponovila danas zahtjev za nezavisnom i detaljnom istragom i hapšenjem krivaca.

Međunarodni mediji su se takođe mobilisali. Više medijskih šefova koji vode neke od najvećih listova ili redakcija na svijetu danas su potpisali zajedničko pismo upućeno prvom potpredsjedniku Evropske komisije Francu Timermansu, u kome traže da upotrebi svoja ovlašćenja da osigura da pravda bude zadovoljena i sloboda medija sačuvana na Malti.

"Ne treba dozvoliti ubicama Dafne da uspiju da uguše njenu istragu o korupciji u najvišim krugovima Malte", napisali su danas direktori Gardijana, Monda, Fajnenšal tajmsa, El Paisa, Republike, Zidojče cajtunga, Njujork tajmsa i Bi-Bi-Sija (BBC).

Za sada nije identifikovan nijedan osumnjičeni u istrazi koju vode malteški istražitelji uz pomoć stranih stučnjaka, odnosno američkog FBI i evropskog Europola.

Malteška vlada je obećala milion eura nadoknade za svaku informaciju koja će dovesti do počinilaca i naredbodavaca ubistva.

Na Malti mnogi nemaju povjerenja u policijske i pravosudne zvaničnike, mnogi od kojih su bili na meti žustrih napada malteške novinarke.

Dafne Karuana Galicija ubijena je 16. oktobra u eksploziji automobila, neposredno po izlasku iz svoje kuće. Ona je sarađivala sa više malteških medija, a prije svega je bila poznata po blogu putem kojeg je otkrila više korupcionaških afera.

Galerija