Udar na EU, a ne migrantska kriza

Šefica Evropske komisije obećala koordinisan odgovor Bjelorusiji

4219 pregleda 0 komentar(a)
Foto: KACPER PEMPEL
Foto: KACPER PEMPEL

Hiljade ljudi zaglavljenih na istočnoj granici Evropske unije predstavljaju pokušaj Bjelorusije da destabilizuje blok, a ne migrantsku krizu, i stoga zahtijevaju koordinisan odgovor, izjavila je juče šefica Evropske komisije.

Ursula fon der Lajen je u Evropskom parlamentu rekla da je 27-člani blok solidaran sa Poljskom, Litvanijom i Letonijom, koje snose teret onoga što EU vidi kao taktiku predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka da proizvede krizu tako što dovodi migrante u Bjelorusiju a onda ih tjera prema granica EU.

”To je provokacija za EU kao cjelinu. To nije migrantska kriza. To je pokušaj jednog autokratskog režima da destabilizuje svoje demokratske susjede”, izjavila je Fon der Lajen. Ona je dodala da EU koordiniše odgovor Lukašenku sa SAD, Kanadom i Britanijom.

Da bi odvratila posrednike koji prevoze migrante do Bjelorusije, EU će sastaviti crnu listu putničkih kompanija umiješanih u trafikovanje migranata, kazala je šefica EK. To će EU pružiti pravno sredstvo da suspenduje ili ograniči operacije kompanija, ili im čak zabrani ulazak u EU ako se bave trafikovanjem ljudi, rekao je komesar EU Margaritis Šinas.

”Ovo nije migrantska, nego bezbjednosna kriza”, rekao je Šinas. Prema podacima EU, ove godine je spriječeno više od 40.000 pokušaja ulazaka u taj blok iz Bjelorusije.

Bonus video: