Putin primio eksperimentralnu nazalnu vakcinu, imunizovao se treći put: Nisam osjetio ništa, ujutro sam trenirao

Putin je rekao da je revakcinisan šest mjeseci nakon prve doze vakcine Sputnjik V jer mu je opao nivo antitijela. Dodao je da je treću dozu primio u obliku injekcije, nakon čega mu je sljedećeg dana sprej uprskan u obje nozdrve

14748 pregleda 15 komentar(a)
Putin na današnjem sastanku sa članovima vlade u Sočiju, Foto: Leg
Putin na današnjem sastanku sa članovima vlade u Sočiju, Foto: Leg

Rusija je danas objavila napredak u svom paketu Sputnjik vakcina protiv kovida-19, sa novom verzijom namijenjenom djeci i spreju za nos koji je predsjednik Vladimir Putin primio kao pojačivač.

Putin je rekao da je revakcinisan šest mjeseci nakon prve doze vakcine Sputnjik V jer mu je opao nivo antitijela. Dodao je da je treću dozu primio u obliku injekcije, nakon čega mu je sljedećeg dana sprej uprskan u obje nozdrve.

„I to je sve - nisam osjetio ništa. Ništa. Danas, nakon te dvije procedure, već sam ujutro trenirao,” rekao je ruski lider.

Kiril Dimitriev, šef ruskog Fonda za direktne investicije (RDIF), koji je investirao u rusku vakcinu i plasira je u inostranstvo, rekao je da će Rusija sljedeće godine prodavati nazalni oblik drugim državama, prenio je Rojters.

Države širom svijeta sprovode istraživanja kako bi proizvele nosni sprej kao pomoć u liječenju kovida-19 posebno imajući u vidu da je sluznica nosa ključni tačka za ulazak virusa.

Svjetska zdravstvena organizacija i Evropska agencija za ljekove još nisu odobrile klasičnu verziju Sputnjika V, koja se sastoji od dvije injekcije. Dok se to ne desi, očekuje se i da se nazalni oblik, koji se još testira u Rusiji, suoči sa sličnim regulatornim preprekama, ocjenjuje Rojters.

RDIF i Institut Gamaleja, koji je proizveo vakcinu, saopštili su da su testiranja u San Marinu sa 18.600 učesnika, pokazala da je Sputnjik V 80 odsto efikasan šest do osam mjeseci nakon vakcinacije.

Rusija je u kratkom roku proizvela Sputnjik V prošle godine, ali je za nedavni skok broja zaraženih Kremlj optužio rasprostranjeno oklijevanje javnosti da se imunizuje. Oktobar je bio najsmrtonosniji mjesec pandemije do sada u Rusiji.

Mnogi građani oklijevaju da se vakcinišu i nemaju povjerenja u zvanična uvjeravanja o njenoj bezbjednosti. Rojters podsjeća da je Putin pokušava da ospori taj stav pričom o sopstvenom iskustvu sa vakcinom.

Vicepremijerka Tatjana Golikova je najavila da će ministarstvo zdravlja danas registrovati novu vakcinu Sputnjik M za djecu od 12 do 17 godina. Očekuje se da one bude dostupne krajem decembra.

Bonus video: