Kompromis uprkos ideološkim razlikama

U Njemačkoj prvi put na vlasti tri partije: Socijaldemokrate, Zeleni i Slobodne demokrate postigli koalicioni sporazum kojim je okončana vladavina konzervativaca Angele Merkel

12295 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Socialdemokrata Olaf Šolc juče je predstavio koalicioni dogovor za formiranje nove njemačke vlade, prvi te vrste na saveznom nivou između ideološki različitih partija, koji će okončati 16-godišnju vladavinu konzervativaca Angele Merkel i označiti početak nove ere u odnosima sa Evropom i ostatkom svijeta.

Vladajuća koalicija Šolcovih socijaldemokrata (SPD), ekoloških Zelenih i libertarijanskih Slobodnih demokrata (FDP) - poznata kao semafor koalicija zbog boja stranaka - predstavlja svojevrsni eksperiment budući da državom do sada nikada nijesu upravljale tri partije.

Koalicioni sporazum na preko 170 strana je, kako navodi portal “Politiko”, kombinacija glavnih stranačkih prioriteta koalicionih partnera. Cilj je podizanje minimalne zarade, za što su se zalagali Šolc i SPD, udovoljavanje Zelenima postepenim ukidanjem upotrebe energije na ugalj do 2030, osam godina ranije nego što je prvobitno planirano, a stranke se sporazumom takođe obavezuju da će zadržati fiskalnu disciplinu, što je zagovarao FDP.

Tri partije su prkosile predviđanjima da će njihovi pregovori trajati mjesecima ili da će propasti. Jučerašnjim dogovorom okončani su pregovori koji su trajali pet nedjelja i uključivali 300 pregovarača u 22 radne grupe. Timovi su radili iza zatvorenih vrata, a od samog početka partijski predstavnici su težili da ostave utisak civilizovanosti i optimizma odbijajući da javno otkrivaju detalje pregovora.

Njihovi napori da predstave jedinstveni front često su ismijavani u njemačkim medijima, naročito nakon što su lideri Zelenih i FDP-a objavili selfi kako bi demonstrirali timski duh.

Mada mnogi i dalje postavljaju pitanje kako će tri partije funkcionisati imajući u vidu značajne programske razlike, budući premijer Šolc juče je na konferenciji za novinare u društvu lidera Zelenih i FDP kazao da je semafor koalicija “nezamjenjiva kada su u pitanju jasna regulative, dobar pravac i bezbjedan put naprijed”.

Podjela resora

Prema pisanju medija u budućoj vladi funkcija šefice diplomatije će pripasti liderki Zelenih Analeni Berbok, dok će kopredsjedavajući stranke Robert Habek stati na čelo novog “super ministrarstva” koje predstavlja kombinaciju ministarstva ekonomije i ciljeva zaštite životne sredine.

Berbokova će, kako ističe Rojters, na novoj dužnosti morati da balansira između zahtjeva svoje partije da zauzme oštar stav prema Rusiji i Kini povodom ljudskih prava i Šolcove želje da ne rizikuje sukob sa tim državama zbog tema kao što su Tajvan i Ukrajina.

Novi njemački ministar finansija biće 42-godišnji Kristijan Lindner, lider fiskalno konzervativnog FDP-a, koji je obećao povratak na čvrste javne finansije i smanjenje stepena javnog duga širom eurozone.

Novu vladu, pored značajnih međusobnih razlika, očekuju i brojni izazovi budući da stupa na dužnost u trenutku kada u Njemačkoj raste broj zaraženih od kovida-19.

”Još nijesmo porazili koronu. Dan za danom imamo nove rekorde”, kazao je juče Šolc i dodao da će pojačati kampanju za vakcinaciju i razmotriti obaveznu imunizaciju zdravstvenih i drugih zaposlenik u sektorima od suštinske važnosti.

Mada je izborna kampanja u Njemačkoj uglavnom bila fokusirana na domaće teme, koalicioni sporazum je nagovijestio i spoljnopolitičke prioritete buduće vlade.

Otvoreni za fiskalnu reformu EU

Partije su dogovorile jačanje ekonomske i monetarne unije EU i nagovijestile otvorenost za reformu fiskalnih pravila bloka poznatih kao Pakt stabilnosti i rasta.

Priznajući globalnu odgovornost Njemačke kao četvrte po veličini ekonomije u svijetu, u koalicionom dogovoru se navodi: “Prihvatamo to i u našoj spoljnoj, bezbjednosnoj i razvojnoj politici produbićemo i ponovo uspostaviti partnerstva i braniti naše vrijednosti slobode, demokratije i ljudskih prava. U tom smislu, težimo bliskoj saradnji sa našim demokratskim partnerima”.

Koalicione partije su navele da će težiti saradnji sa Kinom uvijek kada je to moguće, na osnovu ljudskih prava i međunarodnog zakona.

Navodi se da su spremni na konstruktivni dijalog sa Rusijom dodajući: “Uzećemo u razmatranje različite percepcije prijetnje i fokus na zajedničku i jedinstvenu EU politiku prema Rusiji”.

Američke nuklearne bombe ostaju u Njemačkoj

Takođe je dogovoreno da će Njemačka ostati dio NATO nuklearnog sporazuma, što znači da Njemačka neće tražiti od SAD da ukloni svoje nuklearne bombe sa njemačke teritorije od čega su pojedine saveznice strahovale.

Rojters ističe da mada bi takav potez mogao biti popularan među pojednim Njemacima, on bi ukazao na spor unutar NATO-a u trenutku kada su odnosi sa Rusijom na najnižem nivou od kraja Hladnog rata.

Predsjedavajući vjerovatno posljednjom sjednicom svoje vlade, Angela Merkel se ranije juče oprostila od kolega, a Šolc je liderki sa najdužim stažom u EU poklonio biljku za njenu baštu, kazao je za Rojters upućeni izvor.

Kao ministar finansija i vicekancelar u odlazećoj “velikoj koaliciji” SPD-a i konzervativaca, 63-godišnji Šolc se smatra više kompetentnim nego harizmatičnim liderom koji, poput Merkelove, ima umjerene stavove i vješt je u dijalogu.

Očekuje se da nova vlada stupi na dužnost do 6. decembra. Prije toga, koalicioni sporazum treba da bude odobren na partijskim konferencijama SPD-a i FDP-a. Zeleni će sporazum dati na glasanje članstvu, što je proces koji traje deset dana, a očekuje se da počne danas.

Bonus video: