Požar u rudniku u Sibiru: Najmanje 11 osoba poginulo, desetine rudara zarobljeno, rizik od eksplozije...

Guverner regije Kemerovo, Sergej Civilev, rekao je da trenutno "nema kanala komunikacije" sa onima koji su pod zemljom, prenosi servis Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku

3062 pregleda 0 komentar(a)
Nadležni na terenu, Foto: Reuters
Nadležni na terenu, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.11.2021. 13:09h

Najmanje 11 osoba je poginulo, a 43 je povrijeđeno nakon požara u rudniku uglja u regiji Kemerovo u Sibiru, a desetine rudara je još zarobljeno pod zemljom, rekle su lokalne ruske vlasti.

Do sada je evakuisano 236 osoba iz rudnika Listvjažnjaja u Kuzbasu (drugo ime za regiju Kemerovo, op. prev), prije nego što je privremeno prekinuta akcija spasavanja zbog rizika od eksplozije, navode iz ministarstva za vanredne situacije.

Guverner regije Kemerovo, Sergej Civilev, rekao je da trenutno "nema kanala komunikacije" sa onima koji su pod zemljom, prenosi servis Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Prema lokalnom sajtu Baza, spasioci pokušavaju da dođu do zarobljenih rudara, ali ne mogu da dopru do njih zbog dima. Trenutno se još 39 rudara vodi kao nestalo.

Lokalne medicinske službe navode da je četvoro osoba u ozbiljnom stanju, od čega dvoje ima problema zbog udisanja dima. Hospitalizovani su se otrovali ugljen-monoksidom, navodi ruska medijska agencija TASS.

Reporter Radija Slobodna Evropa izvještava da je desetoro mrtvih pronađeno na pokretnoj traci koja prevozi ugalj na površinu. Rudari imaju instrukciju da skoče na pokretnu traku u hitnim situacijama.

Najmanje 287 osoba je bilo u rudniku u ranim jutarnjim časovima 25. novembra, kada je počeo požar, kaže vlasnik rudnika, "SDS-Ugol", jedna od najvećih kompanija u Rusiji koja se bavi eksploatacijom uglja.

Mogući uzrok eksplozije koja se desila na dubini od 250 metara ali nije prouzrokovala materijalnu štetu, jeste paljenje prašine od uglja u ventilacionom oknu, koje je dovelo do toga da se dim proširi kroz ventilacioni sistem.

Ruski predsjednik, Vladimir Putin, je obaviješten o nesreći. On je naredio da se učini sve što je moguće da se tragedija umanji koliko je moguće, rekao je novinarima Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

Rudnik uglja Listvjažnjaja je otvoren 2003. godine.

Bonus video: