U Belgiji otkriven prvi slučaj nove varijante koronavirusa u Evropi

Nova varijanta pronađena je kod putnika koji se vraćao iz Egipta 11. novembra. Osoba je razvila prve simptome 22. novembra

38050 pregleda 39 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Belgija je registrovala prvi slučaj nove varijante koronavirusa koji je prvi put pronađen u Južnoj Africi.

Virusolog Mark van Ranst, čija laboratorija blisko sarađuje sa belgijskim zdravstvenim tijelom, naveo je na Tviteru da je varijanta pronađena kod putnika koji se vraćao u Belgiju iz Egipta 11. novembra.

"Osoba je razvila prve simptome 22. novembra", rekao je Van Ranst.

BBC prenosi da je više zemalja odlučilo da pooštri svoja ograničenja na putovanja nakon što je identifikovana nova varijanta koronavirusa u Južnoj Africi.

Velika Britanija i Singapur su među onima koje će postrožiti mjere karantina ili zabraniti letove iz Južne Afrike i susjednih joj zemalja.

Evropska unija pozvala je danas na obustavu avio-saobraćaja do mjesta gdje je otkrivena nova varijanta koronavirusa.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je kazala da su proizvođači vakcina obavezni da prilagode svoje vakcine čim se pojave nove varijante. Ona je to kazala, prenosi agencija Rojters, dok su vijesti o novoj varijanti otkrivenoj u Južnoj Africi uznemirile svjetsku javnost.

"Sada je važno da svi mi u Evropi djelujemo veoma brzo, odlučno i ujedinjeno", rekla je ona, pozivajući građane EU da se vakcinišu i poboljšaju svoju zaštitu .

Fon der Lajen
Fon der Lajenfoto: Reuters

"Sva vazdušna putovanja u ove zemlje treba da budu obustavljena dok ne budemo imali jasnije razumijevanje opasnosti koju predstavlja ova nova varijanta", rekla je ona.

Naučnici još moraju da rade i uče o novoj varijanti, zbog koje kažu da su veoma zabrinuti.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da će biti potrebno nekoliko nedjelja da se razumije uticaj nove varijante, jer naučnici rade na utvrđivanju koliko je prenosiva.

Varijanta se razlikuje od ostalih koje su se do sada pojavile.

Naučnici su naveli da je B.1.1.529 do sada najmutiranija verzija, što znači da vakcine, koje su napravljene za originalni soj iz Vuhana, možda neće biti tako efikasne.

Novoj varijanti tek treba dati upečatljivije ime, poput Delta ili Beta, i trenutno je poznata kao B.1.1.529.

Tulio de Oliveira, direktor južnoafričkog Centra za epidemiološke odgovore i inovacije, potvrdio je da postoji "neobičan odnos mutacija" i da se B.1.1.529 znatno razlikuje od sojeva koji su do sada otkriveni.

"Ovaj soj nas je iznenadio, imao je veliki evolutivni skok i znatno više mutacija nego što smo očekivali", rekao je De Oliveira.

On je dodao da je kod novog soja zabilježeno više od 50 mutacija i 30 na proteinskom šiljku koji gađa većina vakcina i ključ je koji virus koristi da uđe u ćelije ljudskog organizma.

Navedeno je i da se za sada posebno brzo širi među mladima.

Bonus video: