Ekološki aktivisti blokirali magacine Amazona širom Velike Britanije

Grupa zahtijeva da Amazon obezbijedi bolje uslove rada, da preuzme jasne ekološke obaveze, i da plaća pun iznos poreza

4131 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ekološki aktivisti su danas blokirali magacine kompanije Amazon širom Velike Britanije, kako bi izvršili pritisak na tog giganta elektronske trgovine da unaprijedi radne uslove i prestane sa poslovnim praksama koje štete životnoj sredini.

Članovi grupe "Pobuna protiv izumiranja" (Extinction Rebellion) blokirali su 13 skladištza Amazona kako bi spriječili dostavu 50 odsto isporuka kompanije na Crni petak, jedan od najprometnijih dana u godini koji nezvanično označava početak sezone praznične kupovine.

Aktivisti su blokirali ulaz u skladište Amazona u Tilberiju, nedaleko od Londona. Oni su donijeli transparent sa likom osnivača te kompanije Džefa Bezosa koji sjedi na vrhu rakete.

Na ulazu u distributivni centar Amazona u škotskom Danfermlajnu, oko 20 članova "Pobune protiv izumiranja" postavilo je transparent sa parolom "Natjeraj Amazon da plati" i spriječilo kamione da ulaze i izlaze.

Grupa zahtijeva da Amazon obezbijedi bolje uslove rada, da preuzme jasne ekološke obaveze, i da plaća pun iznos poreza.

"Ova akcija ima za cilj da skrene pažnju na Amazonovu eksploatatorsku i ekološki destruktivnu poslovnu praksu, zanemarivanje prava radnika zarad profita, i na rasipništvo Crnog petka", navela je grupa.

Aktivisti navode da je akcija usmjerena i na skladišta Amazona u SAD, Njemačkoj i Holandiji.

Amazon nije direktno komentarisao protestne akcije, ali je naveo da "veoma ozbiljno" shvata svoje obaveze.

"To uključuje našu posvećenost smanjivanju potrošnje ugljenika na nulu do 2040. godine, deset godina ranije nego što predviđa Pariski sporazum o klimi, obezbjeđivanju odličnih plata i uslova rada u bezbjednom i modernom okruženju i podršci desetinama hiljada britanskih malih preduzeća", saopštila je kompanija.

Bonus video: