nova varijanta korone i u evropi

Njemačka: Naučnici traže drastične mjere i to već od sljedeće nedjelje

Holandija je pozvala sve ljude koji su ušli u zemlju iz Južne Afrike od prošlog ponedjeljka da se odmah testiraju

10109 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Svjetska zdravstvena organizacija je novu varijantu koronavirusa B.1.1.529, pod imenom Omikron, prvi put otkrivenu u Južnoj Africi, juče klasifikovala kao „zabrinjavajuću”. Zdravstveni organ EU je takođe ocijenio Omikron kao „zabrinjavajući". Ova klasifikacija je signal da je varijanta zaraznija ili da vodi do težih tokova bolesti.

Nova varijanta je do sada otkrivena u Belgiji, Hongkongu, Izraelu i Velikoj Britaniji. U Češkoj postoji sumnja kod jedne osobe koja je bila u Namibiji.

Trenutno postoji osnovana sumnja da se prvi slučaj pojavio i u Njemačkoj. Osoba je primila dvije vakcine, dakle poptuno je imunizovana. Doputovala je 21. novembra iz Južne Afrike preko aerodroma u Frankfurtu i poslije nekoliko dana dobila simptome.

Ministar za socijalna pitanja Hesena Kai Kloze objavio je na Tviteru da postoji „visok nivo sumnje" zaraze novom varijantom virusa. Kod osobe je pronađeno „nekoliko mutacija tipičnih za Omikron", i ona je izolovana kod kuće. Kompletno sekvencioniranje materijala će potrajti nekoliko dana.

Holandija je pozvala sve ljude koji su ušli u zemlju iz Južne Afrike od prošlog ponedjeljka da se odmah testiraju.

Na aerodromu Šipol u petak je 61 putnik iz Južne Afrike bio pozitivan na koronavirus, dok je 531 putinik odatle bio negativan na korona-testu. Oni koji su bili pozitivni smješteni su u karantenski hotel i sada se ispituje da li su zaraženi varijantom Omikron.

Prema navodima nadležnih organa, putnici koji su bili pozitivni i pokazali simptome moraju ostati u karantinu sedam dana, a zaraženi bez simptoma pet dana. Oni koji su bili negativni i koji su ostali u Holandiji trebalo bi da se izoluju kod kuće. Svi ostali mogu da nastave svoj put.

Njemački akademici traže drastične mjere

Njemačka akademija nauka Leopoldina apeluje na obaveznu vakcinaciju i ograničavanje kontakta zbog drastičnog porasta korona infekcija.

Nevakcinisani moraju biti motivisani ili prisiljeni da se vakcinišu - navodi se u objavljenom apelu naučnika: „To je jedini način da se građani našeg društva spasu od daljih pogubnih posljedica".

Naučnici se zalažu za ograničenja slobode kao što je postepeno uvođenje obavezne vakcinacije i drastičnija ograničenja kontakta - jer je to očigledno u skladu sa stavom koji iz dobrih razloga dijeli većina stanovništva, navodi se u saopštenju.

„Sa medicinske i epidemiološke tačke gledišta, odmah će biti efikasno značajno smanjenje broj kontakata na nekoliko nedjelja, a od početka naredne nedjelje", kažu autori.

Zbog opadanja imuniteta, ove mjere bi morale privremeno da se primjenjuju na sve - dakle i vakcinisane i rekonvalescentne osobe - koje bi za to vrijeme morale da dobiju dopunsku vakcinaciju.

Potpisnici apela, uključujući Kristijana Drostena, pozvali su da se do Božića pored prve i druge imunizacije omogući i oko 30 miliona dopunskih vakcinacija.

Da bi vakcinisalo što više ljudi, u vakcinaciju bi morale da se uključe i druge grupe medicinskih stručnjaka - kao što su apotekari, stomatolozi, medicinske sestre i babice. Za to će dijelom biti neophodna tehnička i logistička podrška vojske, Organizacije za tehničku pomoć i drugih priznatih privatnih organizacija za pomoć katastrofama. Trenutno je u Njemačkoj na vakcinaciji angažovano oko 100 000 ljekara.

Škole i vrtići da ostanu otvoreni

Imajući u vidu djecu i mlade, Leopoldina preporučuje rane božićne praznike i redovne korone testove najmanje tri puta nedjeljno. Nastavnici i učenici svih razreda treba da nose maske tokom cijelog boravka u školama.

„Obustavljanje obaveznog prisustva u školi, naizmjenična nastava, kao i zatvaranje vrtića - treba izbjegavati koliko god je to moguće."

Neće moći bez lokadauna

Generalni direktor Njemačkog udruženja gradova i komuna, Gerd Landsberg, izjasnio se za otkazivanje velikih manifestacija i lokdaun u posebno pogođenim područjima.

„U djelovima Njemačke sa izuzetno visokim ciframa incidencije, neće moći bez lokdauna. Međutim, nedostaje neophodna pravna osnova."

Ovde je buduća semaforska koalicija SPD, Zelenih i FDP pozvana da prije božićne pauze u Bundestagu ponovo uspostavi vanredno stanje zbog epidemije kako bi se otvorile neophodne opcije za akciju.

Kandidat SPD za kancelara Olaf Šolc takođe se izjasnio za dosljednu akciju s obzirom na dramatično pogoršanje situacije. „Biće urađeno sve što mora da se uradi. Ne postoji ništa što ne se ne dolazi u obzir", rekao je on.

Šolc je već najavio da će biti formiran krizni štab. Trenutno postoji bliska saradnja buduće i sadašnje vlade, rekao je Šolc.

Crni petak na berzama

I na berzi ponovo vlada krizno raspoloženje: novootkrivena varijanta virusa Omikron izaziva paniku na tržištima, a vrijednosti akcija se urušavaju širom svijeta. Ironično, Crni petak koji je najunosniji dan u godini za trgovce, bio je talični Crni petak na berzi. Govori se krizi kao marta 2020.

Na primjer, Barel sirove nafte (WTI) koštao je 69 eura, pao je za 11,7 odsto za samo jedan dan. S druge strane, među pobjednicima - proizvođači vakcina kao što je Bajontek. Kompanija iz Majnca na momente je povećala vrijednost za nevjerovatnih 18 odsto na 325 eura po dionici.

„Dok se još juče razgovaralo o previsokim stopama inflacije u SAD i Evropi, zbog kojih će centralne banke brže preduzeti kontramjere, nova varijanta virusa bi možda ponovo mogla da promijeni ukupnu generalno optimističnu ekonomsku sliku", rekao je stručnjak Bernd Krampen za list Bild.