U Italiji zabilježen prvi slučaj zaraze omikron sojem

Vlada zahtijeva da se sve osobe koje su boravile u Južnoj Africi posljednjih 14 dana, a već su na italijanskom tlu, jave odmah zdravstvenim ustanovama, da urade molekularni test, ostanu u karantinu 10 dana i zatim ponove test

15389 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Italije, Foto: Reuters
Detalj iz Italije, Foto: Reuters

U Italiji je otkriven prvi slučaj nove kovid-varijante omikron kod muškarca u području Napulja, koji se vratio iz Mozambika, objavio je Viši zdravstveni institut (ISS).

"Laboratorija bolnice Sako u Milanu, specijalizovane za zarazne bolesti, sekvencirala je genom iz pozitivnog uzorka pacijenta koji je došao iz Mozambika", navodi ISS.

"Pacijent i članovi njegove porodice su dobrog zdravlja. Zakazano je sekvenciranje uzoraka uzetih od članova porodice koji žive u regiji Kampanija", dodaje ISS, a prenosi Hina.

Italija je u petak zabranila ulazak svim osobama koje su "posljednjih 14 dana boravile u Južnoj Africi".

Osim toga, svi letovi iz te regije su zabranjeni.

Vlada zahtijeva da se sve osobe koje su boravile u Južnoj Africi posljednjih 14 dana, a već su na italijanskom tlu, jave odmah zdravstvenim ustanovama, da urade molekularni test, ostanu u karantinu 10 dana i zatim ponove test.

Italija, kao i cijela Evropa, doživljava porast broja novozaraženih kovidom-19 i pokušava da se zaštiti na sve načine.

U srijedu je italijanska vlada odlučila da ubrza vakcinaciju trećom, buster dozom vakcine i uvede ograničenja za nevakcinisane.

Italija, koja ima više od 133.000 umrlih od početka pandemije, posljednjih dana ima više od 10.000 novozaraženih dnevno, a u subotu ih je bilo 12.877.

Bonus video: