"Katalonija zaslužuje slobodu, EU zabija glavu u pijesak"

"Neofrankistička država utamničila još osam evropskih političkih zatvorenika", naslov je saopštenja za javnost predsjednika EFA Frensoe Alfonsija
0 komentar(a)
Katalonija, Foto: Reuters
Katalonija, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.11.2017. 09:04h

Savez evropskih regionalnih partija EFA (European Free Alliance) pozvao je danas "sve demokratske snage u Evropi" da ne ćute pred činjenicom da je Španija zadržala u pritvoru lidere Katalonije i optužio je da je "neofrankistička država".

"Katalonija zaslužuje slobodu!", naveo je predsjednik EFA Fransoa Alfonsi u saopštenju za javnost pod naslovom "Neofrankistička država utamničila još osam evropskih političkih zatvorenika".

Sudija Karmen Lamela Dijas je donijela odluku da se potpredsjednik Katalonije Oriol Žunkeras i još sedmoro katalonskih ministara zadrže u pritvoru bez kaucije, do početka suđenja i tokom trajanja istrage.

Svi okrivljeni su suočeni sa optužbama za pobunu, podstrekivanje na pobunu i zloupotrebu javnih fondova, za šta im prijeti kazna zatvora u trajanju i do 30 godina.

"Uz vas smo. Budite jaki. EU više ne smije da ćuti. Ne smije više da zabija glavu u pijesak. Ukoliko EU ne uspije da zaštiti naše evropske vrijednosti, naša evropska demokratija će se urušiti. Da li smo zaista spremni da ugrozimo i odbacimo našu evropsku demokratiju? Da proćerdamo naše evropske vrijednosti, naša ljudska prava zbog pogrešno usmjerene lojalnosti neofrankističkoj partiji?", upitao je Alfonsi.

Predsjednik Katalonije Karlos Pudždemon sa nekoliko saradnika nalazi se u Belgiji, a sudija Lamela je raspisala evropsku potjernicu za sve koji se nisu pojavili na jučerašnjem pretresu.

Bonus video: