EU usvojila preporuku o kombinovanom učenju

Mjere podrazumijevaju kombinaciju učenja u školi, u drugom okruženju, učenje "licem u lice" i uz korišćenje različitih digitalnih i analognih alata

1658 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministri obrazovanja država clanica Evropske unije (EU) usvojili su preporuku o kombinovanom učenju koje se pokazalo kao dobro rješenje tokom pandemije koronavirusa.

Preporuka o kombinovanom učenju predviđa kratkoročne mjere kao direktan odgovor na izazove koje je nametnula globalna zdravstvena kriza, kako bi se ojačao obrazovni sistem i otpornija Evropa, prenosi STA.

Mjere podrazumijevaju kombinaciju učenja u školi, u drugom okruženju, učenje "licem u lice" i uz korišćenje različitih digitalnih i analognih alata.

"Ove mjere o kombinovanom učenju su konkretan odgovor na pandemiju koja je radikalno omela obrazovanje", ocijenila je ministarka obrazovanja Slovenije Simona Kustec.

Ministri su se složili, kaže ona, da bi države članice trebalo da preuzmu veću odgovornost, da su im potrebne konkretne političke smjernice i bliže veze na političkom i tehničkom nivou.

Ministar nauke i obrazovanja Hrvatske Radovan Fuhs ocijenio je da se hrvatski obrazovni sistem dobro snašao tokom pandemije, prenijela je HINA.

"Slušajući kolege iz drugih zemalja, mislim da je Hrvatska dobro već primenila ono o čemu smo danas razgovarali - kombinaciju učenja u školi, učenja licem u lice i korišćenja modernih tehnologija, tačnije svih tehničkih i softverskih mogućnosti koje mogu da se primijene u nastavnom procesu", izjavio je Fuhs.

On smatra da bi bi ideju o kombinovanom učenju trebalo nastaviti i kada pandemija kovida-19 bude prošla.

Bonus video: