njemački sud proglasio Tahu Al-Džumaili krivim

Pripadnik ID osuđen za genocid nad Jazidima, djevojčicu ostavio da umre od žeđi...

Ovo je prvi put da je izrečena presuda za genocid protiv pripadnika militantne grupe ID koja je zauzela velike djelove Iraka i Sirije 2014. prije nego što je potisnuta kontraofanzivama koje podržavaju Sjedinjene Američke Države (SAD)

14258 pregleda 2 komentar(a)
Taha Al-Džumaili krije lice u sudnici, Foto: Reuters
Taha Al-Džumaili krije lice u sudnici, Foto: Reuters

Njemački sud proglasio je 29-godišnjeg Iračanina koji se pridružio militantnoj takozvanoj Islamskoj državi (ID) krivim za genocid nad manjinom Jazidi i osudio ga na doživotni zatvor.

Taha Al-Džumaili je proglašen krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti koji su rezultirali smrću, ratne zločine, pomaganje i podržavanje ratnih zločina i tjelesne povrede koje su rezultirale smrću nakon pridruživanja "Islamskoj državi" 2013. godine.

Ovo je prvi put da je izrečena presuda za genocid protiv pripadnika militantne grupe ID koja je zauzela velike djelove Iraka i Sirije 2014. prije nego što je potisnuta kontraofanzivama koje podržavaju Sjedinjene Američke Države (SAD).

Taha Al-Džumailli proglašen je krivim da je 2015. godine u Faludži u Iraku ostavio da umre od žeđi petogodišnju Jazidi djevojčicu koju je sa majkom kupio kao roba, navodi se u optužnici.

U maju su specijalni istražitelji Ujedinjenih nacija izvijestili da su prikupili "jasne i ubjedljive dokaze" o genocidu od strane ID nad Jazidima.

Jazidi su manjinska zajednica iz sjevernog Iraka koja govori kurdski jezik.

Njihova vjera je stara 4.000 godina, ali je apsorbovala elemente islama i hrišćanstva.

Žive u malim zajednicama na sjeverozapadu Iraka, sjeverozapadu Sirije i jugoistoku Turske.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Nadia Murad, koja je preživjela seksualno ropstvo "Islamske države", pozdravila je presudu.

"Ova presuda je pobjeda za one koji su preživjeli genocid, za one koji su preživjeli seksualno nasilje i cijelu zajednicu Jazida", navela je Murad u saopštenju, zahvalivši Njemačkoj na "istorijskoj presudi".