Glas Amerike: Novi dokazi - omikron u Zapadnoj Evropi prije nego što je otkriven u Južnoj Africi

Zbog pojave i brzog širenja omikrona, Stefan Bansel, direktor farmaceutskog giganta Moderna, upozorio je u utorak u intervjuu za Fajnenšel Tajms da bi postojeće vakcine protiv kovida mogle da budu manje efikasne protiv novog soja, u poređenju sa deltom i drugim, ranijim varijantama

4988 pregleda 2 komentar(a)
Sa aerodroma u Amsterdamu, Foto: Reuters
Sa aerodroma u Amsterdamu, Foto: Reuters

Prema novim dokazima, omikron varijanta koronavirusa je već bila prisutna u Zapadnoj Evropi znatno prije nego što su prvi slučajevi zvanično identifikovani u Južnoj Africi, prenosi Glas Amerike.

Holandske vlasti saopštile su u utorak da su otkrile tu varijantu u testovima na kovid čak 19. novembra - čitavu nedjelju prije nego što su, prošlog petka, pozitivni slučajevi otkriveni kod putnika koji su sletjeli u Amsterdam iz Južne Afrike.

Zdravstveni zvaničnici u Japanu i Francuskoj takođe su potvrdili prve slučajeve omikron soja u utorak, i pridružili se sve većoj listi zemalja na kojoj su i Britanija, Kanada, Škotska, Australija, Austrija, Španija i Švedska.

Zbog pojave i brzog širenja omikrona, Stefan Bansel, direktor farmaceutskog giganta Moderna, upozorio je u utorak u intervjuu za Fajnenšel Tajms da bi postojeće vakcine protiv kovida mogle da budu manje efikasne protiv novog soja, u poređenju sa deltom i drugim, ranijim varijantama.

Nakon što je Bansel predvideo "materijalni pad" u efikasnosti vakcina - uključujući onu koju je razvila Moderna - došlo je do velikog pada na svjetskim berzama.

Tokijski Nikei izgubio je 1,5% vrednosti, a fjučersi na sirovu naftu pali su za više od tri procenta.

Međutim naučnici Oksfordskog univerziteta, koji su razvili vakcinu za kovid u saradnji sa kompanijom AstraZeneka, izdali su saopštenje u kome se navodi da postojeće vakcine "i dalje pružaju veoma visoki nivo zaštite od ozbiljnih oblika bolesti, i da za sada nema dokaza da je situacija drugačija sa omikronom."

U saopštenju se dodaje da, ukoliko bude neophodno, postoje "sredstva i procesi za ubrzani razvoj modifikovane vakcine za Kovid-19."

Emer Kuk, šefica Evropske medicinske agencije (EMA), regulatora ljekova za područje Evropske unije, takođe je pokušala da ublaži strahovanja, poručujući poslanicima EU u Briselu da su postojeće vakcine i dalje djelotvorne protiv omikrona ali da će, ukoliko bude potrebno, u roku od četiri mjeseca nove verzije vakcine biti odobrene za upotrebu unutar Unije.

Dan ranije, Tedros Adanom Gebrejesus, direktor Svjetske zdravstvene organizacije, poručio je na specijalnoj sjednici Svjetske zdravstvene skupštine u Ženevi, da je "samo pojavljivanje omikrona podsjetnik da "iako mnogi od nas misle da smo završili sa Kovidom-19, on nije završio sa nama."

"Prolazimo kroz cikluse panike i zanemarivanja. Teško izvojevane pobjede mogle bi da za čas budu izbrisane. Naš neposredni zadatak je, zato, da se okonča ova pandemija", rekao je Tedros.

SZO je saopštio da je "globalni rizik zbog omikron varijante procijenjen kao veoma visok, iako za sada nema podataka o smrtnim slučajevima koje je izazvao novi soj."

Zbog prijetnje novog virusa, i SAD i Britanija su u ponedjeljak preporučile svim odraslima da prime buster doze vakcine protiv kovida.

Zabrane putovanja zbog omikrona

Poljska i Japan u ponedjeljak su uvele zabrane putovanja zbog nove varijante virusa.

Poljska je obustavila letove u šest zemalja na jugu Afrike, dok Japan od utorka ne dozvoljava ulaz putnicima iz inostranstva.

I Izrael i Maroko su takođe potpuno zatvorili granice.

Druge zemlje, među kojima su SAD, Kanada, Brazil i neke zemlje Evropske unije, zabranile su ili ograničene ulaz putnicima iz južnih regija Afrike.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je "duboko zabrinut zbog izolacije južnih afričkih zemalja" kojima su uvedene putne restrikcije.

Predsjednik Južne Afrike Siril Ramafosa naglasio je da je njegova zemlja "duboko razočarana" zbog zabrane putovanja.

"Te restrikcije su potpuno neopravdane i nepoštenon diskriminišu našu zemlju i sestrinske zemlje na jugu Afrike", rekao je u nedjelju, u televizijskom obraćanju naciji.

Unben Pilaj, ljekar opšte prakse u pokrajini Goteng u Južnoj Africi, izjavio je za Asošijejted pres da, uprkos velikom povećanju novih slučajeva Kovida-19, čemu je doprinijela pojava varijante omikron, zaraženi uglavnom imaju blage simptome bolesti.

Rekao je da se većina ljudi liječi kod kuće, a vakcinisani se po pravilu osjećaju bolje od onih koji nisu primili vakcinu protiv kovida.

Glas Amerike je naveo da su u izveštaju su korišćene i informacije agencija Rojters i Asošijeted pres.

Bonus video: