Stoltenberg: Rusija bi platila visoku cijenu za agresiju na Ukrajinu

Stoltenberg je rekao da je javno poznato da saveznici pružaju vojnu podršku Ukrajini i da je to defanzivno i u skladu sa međunarodnim obavezama svih saveznika. Ukrajina se smatra bliskim partnerom NATO-a, ali još nije članica alijanse od 30 zemalja

7813 pregleda 10 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: REUTERS
Stoltenberg, Foto: REUTERS

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u srijedu Rusiju da ne koristi silu protiv susjedne Ukrajine i rekao za Rojters da Moskva zna da će platiti visoku cijenu kroz sankcije i druge korake Zapada za bilo kakvu agresiju.

Ukrajina, bivša sovjetska republika koja sada teži da se pridruži Evropskoj uniji i NATO-u, postala je glavna tačka neslaganja između Rusije i Zapada.

"Svi smo jasno stavili do znanja da će cijena biti visoka, a sankcije su jedna od opcija", rekao je Stoltenberg u intervjuu na konferenciji Rojters Nekst.

Rusija kaže da nema namjeru da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Šef NATO-a rekao je da su nove ekonomske sankcije Rusiji, koje bi zajedno sa EU mogle uvesti i Sjedinjene Države, Velika Britanija i Kanada, snažno oruđe.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će Rusija biti prisiljena djelovati ako NATO predvođen SAD-om postavi rakete u Ukrajinu koje bi mogle pogoditi Moskvu za nekoliko minuta.

Stoltenberg je rekao da je javno poznato da saveznici pružaju vojnu podršku Ukrajini i da je to defanzivno i u skladu sa međunarodnim obavezama svih saveznika. Ukrajina se smatra bliskim partnerom NATO-a, ali još nije članica alijanse od 30 zemalja.

Stoltenberg je odbacio optužbe da je Alijansa provocirala Moskvu vojnim vježbama u Crnom moru.

Za razliku od Rusije, NATO je uvijek slijedio propise o pozivanju stranih posmatrača na svoje vježbe, rekao je Stoltenberg, bivši norveški premijer koji bi trebao napustiti najviši položaj NATO-a krajem sljedeće godine.

"Problem sa Rusijom je što nisu transparentni, što imaju vrlo agresivnu retoriku i iskustvo koje pokazuje da su i ranije koristili vojne vježbe kao masku za agresivne akcije protiv susjeda", rekao je on.

Stoltenberg je rekao da NATO blisko sarađuje na zaštiti saveznika od novih kineskih i ruskih projektila koji mogu doseći Evropu i Sjevernu Ameriku.

"Rusija, ali i Kina, sada mnogo ulažu u nuklearne sisteme koji mogu doći do svih zemalja NATO-a", rekao je Stoltenberg.

„To je nešto što moramo da shvatimo veoma ozbiljno“, dodao je on, govoreći o ruskom ulaganju u rakete izuzetno dugog dometa, velike brzine i manevarske rakete.

Dan ranije je NATO izrazio zabrinutost zbog ruskog gomilanja opreme i vojnika u blizini sjeverne granice Ukrajine, nedaleko od Bjelorusije.

Ukrajina navodi da je Moskva zadržala oko 90.000 vojnika u toj oblasti nakon masovnih vojnih vežbi u zapadnoj Rusiji ranije ove godine i da bi ih lako mogla mobilisati. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je prošle nedjelje da je obavještajna služba njegove zemlje otkrila planove za državni udar podržan od Rusije. Moskva je negirala te optužbe i odbacila tvrdnje da planira invaziju na Ukrajinu.

Bonus video: