Ubistvo na Malti pokazalo kojim su opasnostima novinari izloženi

"Ubistvo pokazuje koliko se korumpirani i moćni plaše od toga da će njihove mahinacije biti otkrivene. Zahtijevamo da svoj uticaj upotrebite i iskoristite da se ubistvo Galicije temljeno istraži i da uputite jasan signal podrške novinarkama i novinarima, koji rade u službi javnosti na Malti i u ostatku svijeta", zaključuje se u apelu
55 pregleda 2 komentar(a)
Dafne Karuana Galicija, Foto: Beta-AP
Dafne Karuana Galicija, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 02.11.2017. 17:16h

Glavni i odgovorni urednici vodećih svjetskih mediji pozvali su potpredsjednika Evropske komisije Fransa Timermansa da uputi jasan signal podrške svim novinarkama i novinarima, koji rade u službi javnosti šoirom svijeta.

"Šokirajuće ubistvo malteške novnirake Dafne Karuane Galicije na grozan način podsjeća na opasnosti, kojima su novinarke i novinari dan za danom izloženi, ako pokušaju da otkriju korupciju i kriminalno ponašanje bogatih i moćnih. Isto važi i za građanke i građane, koji novinarski rade. Ubicama Galicije ne smije da uspije da ostvare svoj jasan cilj - da uguše njena istraživanja, koja se tiču korupcije na najvišem nivu na Malti. Stoga pozdravljamo Vašu izjavu da Malta mora Evropi i svijetu pokazati, da u njoj dobro funkcionišu zakoni i pravna država", navodi se u apelu urednika redakcija Gardijana, Zidojče Cajtunga, Njujork Tajmsa, Fajnenšl Tajmsa, BBC-a, Republike, El Paisa, Monda.

Oni su podsjetili Timermansa da je izvještaj Evropske komisije za 2016. godinu pokazao da je Malta jedina država EU u kojoj su "mediji snažno u rukama političkih partija".

"Izjveštaj takođe konstatuje da je slabo zastupljena redakcijska nezavisnost a posebno zbog nedostatka mjera pri regulisanju i samoregulisanju, koje obezbjeđuju redakcijsku nezavisnost u informativnim medijima. Ubistvo Galicije, kombinovano sa ostalim strukturalnim problemima koje je konstatovala Evropska komisija, dokazuje koliko je neophodno da Komisija preispita nezavisnost medija na Malti. Mi Vas molimo, da Vaše službe stupe u hitno neophodni dialog sa vladom Malte. Taj dialog bi trebao da osigura da ta vlada postane svjesna svojih obaveza kao članica Evropske Unije i da obezbijedi pravnu državu kao i slobodu štampe i medija u državi", navodi se u apelu.

Dodaje se da ubistvo Galicije podsjeća kojim su opasnostima novinarke i novinari izloženi pri potrazi za istinom.

"Ovo ubistvo takođe pokazuje, koliko se korumpirani i moćni plaše od toga da će njihove mahinacije biti otkrivene. Mi zahtijevamo od Vas da sav svoj uticaj upotrebite i iskoristite da se ubistvo Galicije temljeno istraži i da Vi lično uputite jasan signal podrške svim novinarkama i novinarima, koji rade u službi javnosti na Malti i u ostatku svijeta", zaključuje se u apelu.

Bonus video: