Kurc se povlači iz politike: Nisam ni svetac, ni kriminalac...

On je kazao da je uvijek davao sve od sebe da se Austrija kreće u pravom smjeru, ali je priznao da je napravio neke greške tokom desetogodišnje političke karijere

7990 pregleda 5 komentar(a)
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters

Doskorašnji austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je danas da napušta politiku, dva mjeseca nakon što je podnio ostavku zbog optužbi za korupciju.

Kurc je rekao da ga je nedavno rođenje njegovog prvog djeteta podstaklo na taj korak.

On je kazao da je uvijek davao sve od sebe da se Austrija kreće u pravom smjeru, ali je priznao da je napravio neke greške tokom desetogodišnje političke karijere.

"Nisam ni svetac, ni kriminalac. Ljudsko sam biće sa vrlinama i slabostima", rekao je 35-ogodišnji Kurc novinarima u Beču.

Kurc je podnio ostavku na kancelarsku funkciju u oktobru nakon što su austrijski tužioci objavili da protiv njega vode istragu zbog moguće korupcije.

Stranka Zeleni, slabiji koalicioni partner u Kurcovoj vladi, zatražila je tada njegovo povlačenje.

Na mjestu kancelara ga je naslijedio bivši ministar spoljnih poslova, Aleksander Šalenberg, iz Austrijske narodne stranke na čijem čelu je Kurc ostao do sada.

Austrijski mediji navode da bi ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer mogao da zamijeni Kurca na čelu stranke, a možda i da postane kancelar nakon toga.

Kurc negira krivicu, a sumnjiči se da je sa saradnicima nastojao da obezbijedi dolazak na čelo stranke, a potom i vlade, plaćajući državnim novcem namještena istraživanja javnog mnjenja i njemu naklonjene medijske priloge.

Bonus video: