Advokat: Španija izdala nalog za hapšenje Pudždemona

"Žestina s kojom je španska vlada napala jednu divnu evropsku naciju je nečuvena i prijeti nam svima" rekao je Pudždemon
0 komentar(a)
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.11.2017. 21:09h

Španski sudija izdao je nalog za hapšenje bivšeg katalonskog predsjednika Karlesa Pudždemona, rekao je belgijski advokat Pudždemona.

"Upravo sam čuo od mog klijenta da je izdat nalog za predsjednika i četiri ministra koji su u Belgiji", rekao je advokat Pol Bekart.

"Gospodin Pudždemon će ostati ovdje. On je rekao da će u potpunosti sarađivati sa belgijskim vlastima tokom postupka", rekao je Bekart.

Spekulisalo se da će španski sudija zadužen za procesuiranje optužbi protiv Pudždemona izdati evropski nalog za hapšenje u petak.

Ranije danas list La Vangardia je objavio da je danas izdat nalog, jer se Pudždemona i četiri člana njegovog bivšeg kabineta nijesu pojavili na saslušanju, ali je to demantovano.

Španski državni tužilac zatražio je od sudije ranije danas da izda nalog za hapšenje.

Bekart je ranije danas rekao da njegov klijent neće tražiti azil u Belgiji i da namjerava da sarađuje sa belgijskom policijom i sudskim vlastima ukoliko bude potrebno.

On je rekao da se sada ne razmatra traženje azila u Belgiji.

Pudždemon je početkom ove nedjelje doputovao u Brisel pošto je Vlada Španije smijenila njega i 13 članova njegovog kabineta zbog nezakonitog proglašenja nezavisnosti Katalonije.

Španski sud danas je naložio pritvor za osam smijenjenih članova katalonske vlade posle njihovog saslušanja u okviru istrage o pobuni i pronevjeri sredstava.

Devetom članu vlade, koji je podnio ostavku priije jednostranog proglašenja nezavisnosti Katalonije 27. oktobra, takođe je određen pritovr ali je on pušten uz kauciju od 50.000 eura.

Ovu odluku je donijela istražni sudija Karmen Lamela na zahtjev tužilaca koji vode krivični postupak protiv katalonskih zvaničnika posle proglašenja nezavisnosti u Parlamentu Katalonije prošlog petka.

Među osmoro pobornika nezavisnosti Katalonije koji su pritvoreni je i Oriol Žunkeras, broj dva smijenjenog katalonskog vođe Karlesa Pudždemona.

Pudždemon je ocijenio da je određivanje pritvora za osam bivših članova njegove regionalne vlade "ozbiljna greška".

U govoru emitovanom na katalonskoj javnoj televiziji TV3 Pudždemon je pozvao Katalonce da protestuju protiv španskih vlasti "bez nasilja, mirno i uz poštovanje svačijeg mišljenja".

"Žestina s kojom je španska vlada napala jednu divnu evropsku naciju je nečuvena i prijeti nam svima" rekao je Pudždemon i dodao da katalonska nezavisnost "nije više unutrašnja stvar" Španije.

Bonus video: