"humanitarna saradnja može da bude sredstvo za prevazilaženje viševjekovnog neslaganja"

Papa Franjo na Kipru pozvao na pomirenje pravoslavaca i rimokatolika

"Vjekovi podjela i razdora natjerali su nas, čak i nevoljno, da prihvatimo neprijateljstvo i predrasude jednih prema drugima, što su predubjeđenja često zasnovana na oskudnim i iskrivljenim informacijama", naveo je papa

4005 pregleda 6 komentar(a)
Papa Franjo na Kipru, Foto: Reuters
Papa Franjo na Kipru, Foto: Reuters

Papa Franja je danas iz Nikozije pozvao na pomirenje pravoslavnih hrišćana sa istoka i katoličkih sa zapada. On je naveo da humanitarna saradnja može da bude sredstvo za prevazilaženje viševjekovnog neslaganja pravoslavaca i rimokatolika. Papa se danas sastao sa kiparskim arhiepiskopom Hrizostomosom II, a sastaće se i sa Svetim sinodom, najvišim tijelom u pravoslavnoj crkvi.

"Vjekovi podjela i razdora natjerali su nas, čak i nevoljno, da prihvatimo neprijateljstvo i predrasude jednih prema drugima, što su predubjeđenja često zasnovana na oskudnim i iskrivljenim informacijama", naveo je papa.

Arhijereji Kiparske pravoslavne crkve žele da ojačaju veze sa Svetom stolicom jer se manjinske hrišćanske zajednice u obližnjim zemljama osjećaju ugroženo. Nakon turske invazije 1974. godine, oko 170.000 hrišćana je pobjeglo sa sjevera Kipra na kom sad žive uglavnom Turci, a uništene su crkve, manastiri i druga obilježja hrišćanstva.

Uništavanje hrišćanskih vjerskih objekata bilo je među ključnim temama razgovora arhiepiskopa Hrizostoma i pape Franje. Kiprani se nadaju da bi papa, kao uticajna ličnost, mogao da pomogne oživljavanju pregovora o ponovnom ujedinjenju Kipra i da pomogne da se povrate opljačkana vjerska umetnička dela, uključujući ikone, freske i mozaike. Po dolasku juče, Franja je pozvao kiparske Grke i Turke da nastave pregovore, rekavši da prijetnje i demonstracija sile samo produgljuju razdor koji traje skoro pola vijeka.

Preporučujemo za Vas