Skoro petina Čeha ne želi da se vakciniše, polovina protiv uvođenja obavezne vakcinacije

Češko vakcinološko društvo saopštilo je danas da se ne slaže sa uvođenjem obaveze vakcinacije za starije od 60 godina, ali da podržava vakcinaciju određenih grupa zaposlenih kao jednu od najznačajnijih preventivnih mjera u vrijeme pandemije

1697 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

U Češkoj, u kojoj u posljednje dvije nedelje padaju ukupni brojevi dnevnih priraštaja novozoraraženih korona virusom, 19 odsto građana ne želi da se vakciniše, šest odsto oklijeva dok je 14 odsto među antivakserima čak odlučno da ne dopusti da ih vakcinišu ni po koju cijenu, pokazala je redovna novembarska anketa agencije STEM.

Tri četvrtine Čeha primili su makar prvu dozu neke od četiri vakcine odobrene u Evropskoj uniji ili računaju da će se vakcinisati i do sada je u Češkoj od 10,7 miliona stanovnika dato 13,69 miliona doza dok kompletnu vakcinaciju ima 6,39 milion, a treću dozu dobilo je preko milion Čeha.

Vlada u ostavci premijera Andreja Babiša planira da uvede od kraja februara obaveznu vakcinaciju za starije od 60 godina jer su, kako je ocijenio premijer, iscrpljene mogućnosti kampanje i nagovaranja Čeha da se vakcinišu, a obavezna bi bila i za neke profesije, prije svega u državnoj upravi: vojnike, policajce, vatrogasce, spasioce, lekare i medicinsko osoblje.

Uvođenje obavezne vakcinacije odbija prema novembarskoj anketi STEM 43 odsto Čeha, dok isto toliko smatra da je obavezna vakcinacija rješenje u situaciji kada je među rizičnom grupom starijih još preko 360.000 nevakcinisanih.

Češko vakcinološko društvo saopštilo je danas da se ne slaže sa uvođenjem obaveze vakcinacije za starije od 60 godina, ali da podržava vakcinaciju određenih grupa zaposlenih kao jednu od najznačajnijih preventivnih mjera u vrijeme pandemije.

"Ne mogu da zamislim da neko kazni starog čovjeka sa 400 evra samo zato što se nije vakcinisao. U potpunosti podržavamo vakcinaciju starijih, to je za nas najrizičnija grupa ali ne kao obavezu", kazao je dnevniku Mlada fronta Dnes predsjednik Češkog vakcinološkog društva Roman Hlibek.

Buduća vlada novoimenovanog premijera Petra Fijale, koja je inače za sada podržala sanitarne mere koje uvodi vlada u ostavci, takođe ne želi da se u zemlji uvede obavezna vakcinacija.

U Češkoj je porastao interes za vakcinaciju otkako je vlada u ostavci od 22. novembra ukinula PCR testove kao kovid-19 propusnicu za ugostiteljske objekte, kulturne i sportske manifestacije i korišćenje nekih usluga, kao što su kozmetičari ili frizeri i kovid propusnicu imaju samo vakcinisani i oni koji su preležali kovid-19.

Dok je tokom ljeta i početkom jeseni broj datih doza vakcina spao na 10.000 do 15.000 dnevno, u četvrtak je dato 88.607 doza.

Ove nedjelje dnevni priraštaji novozaraženih osciliraju, u četvrtak su otkrivena 18.582 novozaražena što je za preko 9.300 manje nego prije nedjelju dana, reprodukcioni broj kreće se sada oko jedan i stručnjaci oprezno procjenjuju da zamah ovog talasa možda polako, ali ipak posustaje.

U bolnicama su trenutno 6.683 kovid-19 pacijenta, što je za 112 manje nego prethodnog dana, od njih su na intenzivnoj njezi i respiratorima 934 pacijenta. 50 ljudi je preminulo za jedan dan a od početka pandemije 33.450.

Bonus video: