Karl Nehamer novi lider vladajuće Austrijske narodne stranke

Odluku je donio vrh te konzervativne stranke u Beču nakon što je njen dosadašnji lider Sebastijan Kurc, suočen sa optužbama za korupciju, juče objavio da se povlači iz politike

2867 pregleda 2 komentar(a)
Karl Nehamer, Foto: Reuters
Karl Nehamer, Foto: Reuters

Vladajuća Austrijska narodna stranka danas je za svog lidera izabrala ministra unutrašnjih poslova Karla Nehamera, što znači da će uskoro postati i kancelar.

Odluku je donio vrh te konzervativne stranke u Beču nakon što je njen dosadašnji lider Sebastijan Kurc, suočen sa optužbama za korupciju, juče objavio da se povlači iz politike.

Da bi postao kancelar, Nehameru je potrebna podrška stranke Zeleni, slabijeg koalicionog partnera njegove partije, kao i predsjednika Austrije Aleksandera van der Belena, što se smatra formalnošću, navodi Asošiejted pres.

Vicekancelar Verner Kegler, lider Zelenih, juče je pozitivno ocijenio mogućnost da Nehamer postane kancelar, rekavši da bi mogli da sarađuju.

Nekoliko sati pošto je Kurc objavio da napušta politiku, kancelar Aleksander Šalenberg objavio je da će se povući sa čela vlade posle svega dva meseca, rekavši da ista osoba treba da obavlja funkcije kancelara i lidera najveće stranke u zemlji.

Nehamer, rođen u Beču 1972. godine, nekoliko godina je radio u vojsci, a potom kao savjetnik u oblasti komunikacija.

Za poslanika donjeg doma parlamenta izabran je 2017. godine, a od januara 2018. bio je generalni sekretar Austrijske narodne stranke, navodi Dojče vele.

Nehamer, koji važi za političara za znatno tvrđim stavovima od Kurca, od januara 2020. godine bio je ministar policije.

Poznat je po rigoroznim stavovima po pitanju ilegalnih migracija. Više nevladinih organizacija protestovalo je zbog deportacije dvoje djece ilegalnih migranata, sprovedene u vrijeme njegovog mandata ministra policije.

Bio je odgovoran i za sprovođenje mjera ograničenja radi suzbijanja korona virusa.

Nekoliko minuta pošto je izabran za lidera stranke, Nehamer je kazao da će se kancelar Šalenberg u novoj vladi vratiti na prethodnu funkciju šefa diplomatije.

Za novog ministra finansija Nehamer je odabrao zvaničnika partije Magnusa Brunera.

Nehamer je bio lojalan partijski vojnik Kurcu, koji je ostavku na mjesto kancelara podnio u oktobru, nakon što su austrijski tužioci objavili da protiv njega vode istragu zbog moguće korupcije. Zeleni su tada tražili Kurcovo povlačenje.

Kurc, koji negira krivicu, optužen je sa bliskim saradnicima da je nastojao da obezbijedi dolazak na čelo stranke, a potom i vlade, plaćajući državnim novcem namještena istraživanja javnog mnjenja i njemu naklonjene medijske priloge.Taj skandal je doveo do okončanja Kurcove spektakularne političke karijere, tokom koje je 2017. izabran za kancelara u 32. godini. On je tada postao najmlađi demokratski izabran šef vlade na svijetu.

Bonus video: