šta čeka “semafor” koaliciju

Tim Šolc obećava "novu Njemačku": Klima, kanabis, migrantska politika i novi talas korone…

Pod uslovom konačnog odobrenja članova tri stranke, ova prilično različita politička grupacija položiće zakletvu u srijedu, kada će era Angele Merkel i zvanično ustupiti mjesto novom dobu pod socijaldemokratom Olafom Šolcom

5779 pregleda 1 komentar(a)
Šolc, Foto: Reuters
Šolc, Foto: Reuters

Njemcima je obećana nova vlada do katoličkog Božića, a dok praznični dekor uljepšava ulice Berlina i drugih njemačkih gradova, čini se da će obećanje biti ispunjeno.

Pod uslovom konačnog odobrenja članova tri stranke, ova prilično različita politička grupacija položiće zakletvu u srijedu, kada će era Angele Merkel i zvanično ustupiti mjesto novom dobu pod socijaldemokratom Olafom Šolcom.

„Semafor“ koalicija je nazvana po bojama uključenih strana – socijaldemokrate (crvena) koje se zalažu za pravedno društvo, liberale ili FDP (žuta) koje zagovaraju biznis i industriju i zelene, koji zagoravaju ekološke reforme.

Ipak, “semafor” će brzo udariti u zemlju, ocjenjuju stručnjaci, zbog činjenice da se Njemačka nalazi u piku agresivnog četvrtog talasa pandemije koronavirus i sve strožih ograničenja javnog života.

Klimatske promjene

Dakle, na redu su političke promjene, a ako nova vlada ima svoj put, doći će i do dalekosežnih društvenih promjena. Kolacija okupljena oko Šolca, prema prvim analizama, želi pravedniju, liberalniju Njemačku, što rješavanje klimatskih promjena čini prioritetom.

Postepeno izbacivanje uglja bi se ubrzalo, do 2030. godine, za razliku od prethodnog cilja od 2038. Takođe, do 2030, obnovljivi izvori energije bi trebalo da obezbijede 8 odsto električne energije u zemlji.

Do istog datuma, koalicija želi 15 miliona električnih vozila na njemačkim putevima.

Postoje i značajni i velikodušni socijalni predlozi: lakši pristup socijalnoj zaštiti i povećanje minimalne plate na 12 eura po satu.

Sadašnji sistem zaštite djece, kada je riječ o mjesečnoj pomoći roditeljima po djetetu, varira u zavisnosti od njihovih prihoda i on če biti zamijenjen novim sistemom. To bi roditeljima obezbijedilo mjesečno 500 eura po djetetu, bez obzira na njihova sredstva. To su politike koje, prema nedavnom istraživanju, uživaju značajnu podršku javnosti.

Kanabis i starosna granica za glasanje

Koliko god Njemci bili složni kada je riječ o ekologiji i socijalnoj zaštiti, izgleda da su glasači podijeljeni oko drugih planova, poput legalizacije kanabisa.

Čini se da ni plan za smanjenje starosne granice za glasanje sa 18 na 16 godina nije zaokupio pažnju javnosti. Samo 30 odsto ispitanika u anketi je odobrilo ideju.

Još jedan predlog bi se takođe mogao pokazati kontroverznim, kako u zemlji tako i u inostranstvu, jeste mogćnost da tri stranke u potpunosti preispitaju njemački imigracioni sistem.

Nova vlada želi da podstakne imigraciju, veća prava za ljude koji u Njemačkoj traže azil, i olakšavanje procedura za dobijanje njemačkog državljanstva.

Mjesto Njemačke u svijetu

Koliko će Njemačka izgledati drugačije kada je riječ o spoljnoj politici i šta nova vlada znači za Evropu i ostatak svijeta?

Očekuje se, barem u tonu, malo oštriji odgovor prema zemljama poput Rusije i Kine.

Koalicioni sporazum se posebno odnosi na kršenje ljudskih prava u Kini, problem politike dva sistema u Hongkongu i podršku Tajvanu.

To je u skladu sa stavovima Evropske unije, ali komentatori primjećuju da obraćanja označavaju svojevrsno odstupanje od Merkelove ere.

Kada je riječ o pitanju odbrane, postoji posvećenost povećanju potrošnje. Zabrinutost međunarodnih krugova da bi vlada u Berlinu mogla da odustane od svojih nuklearnih obaveza prema NATO je “ublažena”. Njemačka će ostati dio NATO sporazuma o podjeli nuklearnog naoružanja i nastaviće da naručuje američko nuklearno oružje.

Mnogi sumnjaju da, u odnosu prema Vašingtonu, Parizu ili Tokiju, Šolcova administracija možda i neće izgledati bitno drugačije od one kojom je deceniju i po upravljala Angela.

Lična karta

Olaf Šolc

Mnogi vjeruju da je socijaldemokrata pobijedio na izborima zato što, stilom i manirima, toliko liči na Angelu Merkel. Miran i tih, bivši ministar finansija stekao je reputaciju opreznog i razboritog političara.

Analena Berbok

Kandidatkinja Zelenih za kancelara najvjerovatnije će biti ministarka spoljnih poslova. Ostaje da se vidi koliko će moći zaista imati. Za vrijeme Angele Merkel, spoljne politike se, zapravo, vodila iz kancelarije kancelarke.

Robert Habek

On je predvodio Zelene sa Berbok i sada će voditi takozvano “super ministarstvo” koje će kombinovati ekonomiju i životnu sredinu.

Kristijan Lindner

Kao ministar finansija, lider Stranke slobodnih demokrata je taj koji će držati “sve konce” i “veliki dio moći”, procjenjuju politički analitičari.

Primetno je da je tokom koalicionih pregovora, uprkos tome što je bila treća na izborima, njegova stranka postigla neke značajne uspjehe, primoravajući druge, na primjer, da odustanu od klimatski prihvatljivog plana uvođenja nacionalnog ograničenja brzine na autoputu i ​​odbacivanja predloženog poreza na bogatstvo.

Potencijal

Tri stranke imaju veoma različite političke pozicije i vizije za Nemačku. To što su uopšte uspeli da se dogovore da formiraju vladu pojedini smatraju “pravim čudom”, piše BBC.

Održavanje koalicije na okupu neće uvijek biti lako, a njihovi planovi za „novu Njemačku“ su skupi. Neki stručnjaci se pitaju kako koalicija zaista planira da sve to plati, posebno imajući u vidu kovid krizu.

Njemačka se već borila da održi korak u sve digitalizovanijem svijetu. Na samom početku pandemije pokazalo se da zdravstvene vlasti i dalje komuniciraju putem faksa, i da su u obrazovnoj infrastrukturi otkriveni očigledni nedostaci.

Olaf Šolc se već našao na udaru kritika zbog, kako mnogi kažu, nedovoljno oštrog odgovora na pandemiju koronavirusa. Najave uvođenja obavezne vakcinacije od sledeće godine prilično su podelile njemačku javnost…

Čak i prije nego što nova njemačka vlada položi zakletvu, njen sljedeći kancelar je “zahvaćen”, kako njegova prethodnica, najgorom nacionalnom krizom još od Drugog svjetskog rata.