nazvao papu jeretikom

Atina: Pravoslavni sveštenik priveden na protestu zbog papine posjete

Sveštenik je pao na zemlju i policija da je odvela, a činilo se da poglavar Rimokatoličke crkve nije to ni primijetio dok je ulazio u rezidenciju na sastanak sa pravoslavnim poglavarom

16471 pregleda 28 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo sastao se danas u Atini sa arhiepiskopom Atine i cijele Grčke Jeronimom drugim, a nepovjerenje koje mnogi pravoslavni Grci gaje prema takvim susretima ilustrovao je protest jednog pravoslavnog sveštenika u trenutku ulaska pape u rezidenciju poglavara Grčke pravoslavne crkve.

"Papa, ti si jeretik!" tri puta je uzviknuo sveštenik dok je Franjo dolazio u rezidenciju.

Sveštenik je pao na zemlju i policija da je odvela, a činilo se da poglavar Rimokatoličke crkve nije to ni primijetio dok je ulazio u rezidenciju na sastanak sa pravoslavnim poglavarom.

Incident je uslijedio poslije manjih protesta na Kipru koji je papa prethodno posjetio, a čiji su etnički grčki stanovnici takođe velikom većinom pravoslavni.

Papa je tokom boravka na Kipru pozvao na pomirenje pravoslavih i katoličkih hrišćana.

Franjova zvanična posjeta Grčkoj je prva posjeta jednog pape od 2001, kada je u Atini bio papa Jovan Pavle drugi, koji se tada izvinio za grijehe koje su katolici "činjenjem ili propuštanjem" skrivili prema "pravoslavnoj braći" tokom vjekova.

Franjo je izvinjenje ponovio danas pred Jeronimom i drugim pravoslavnim sveštenicima, rekavši da se stidi zbog postupaka katolika koji su zbog "žeđi za dominacijom i moći ozbiljno oslabili naše zajedništvo".

Katolici i pravoslavci su se podijelili oko niza pitanja, uključujući primat pape.

Jeronim je rekao Franju da dijeli njegov pogled o stvaranju čvrstih veza za suočavanje sa globalnim izazovima kao što su migrantska kriza i klimatske promjene.